Är din dator säker?

Att veta om sin dator är säker mot hot från internet är inte alltid så lätt. Som tur är finns det många sätt att få en fingervisning om ifall man ligger bra till eller inte.

Kommunikationsmyndigheten PTS har en tjänst där man med en knapptryckning kan starta ett test som automatiskt upptäcker diverse säkerhetsbrister och andra svagheter hos din dator. När testet är igång är det bara att vänta några minuter på resultatet.

PTS testdatorn - Klicka för att förstora

Du hittar testet via deras hemsida eller den här direktlänken.

Att tänka på är att testet bara fungerar om din dator är direkt kopplad till internet, alltså inte om du är ansluten via ett hemnätverk som i sin tur är anslutet till internet.

När testet är klart så får du förhoppningsvis fram en sån här bild som berättar att inga svagheter kunde hittas.

PTS testdatorn klar - Klicka för att förstora

När du får resultatet bör du tänka på är att testet är långt ifrån fullkomligt och att ett svar att testet inte har upptäckt några svagheter inte betyder att din dator är helt säker. Till exempel så kontrolleras inte om du du har installerat alla säkerhetsuppdateringar till operativsystem och webbläsare eller om du använder dig av antivirusprogram.

Saknar du antivirusprogram rekommenderar jag dig att testa ett av de gratis antivirusprogram som jag skrivit om tidigare.

Förutom att testa sin dator finns det mycket matnyttig information om internetsäkerhet på www.pts.se så det kan vara värt ett besök. PTS ligger även bakom testet Bredbandskollen där du kan kontrollera om du får ut rätt hastighet av din internetoperatör


Andra bloggar om , , , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.