Slipp lösenordsstrul med LastPass

Vi använder fler och fler tjänster som kräver lösenord eller pinkoder. Det kan vara till mailen, olika sociala nätverk, forum eller tidningsprenumerationer men också portkoder, pinkoder till bensinkort, PUK-koder till SIM-kort m.m. Det krävs ett exceptionellt bra minne för att kunna hålla alla dessa lösenord och siffror i huvudet och fortfarande ha starka och unika lösenord till alla tjänster.

För att underlätta hanteringen av alla lösenord och koder rekommenderar jag att man använder sig av en lösenordshanterare. Med en bra lösenordshanterare räcker det att komma ihåg ETT lösenord som du sedan använder för att komma åt dina andra lösenord. Du kan se lösenordshanteraren som ett bankfack där du låser in alla dina lösenord med ett huvudlösenord. Här gäller det självklart att du ser till att ha ett väldigt starkt huvudlösenord och gärna använder dig av tvåfaktorsautentisering.

 

För att lösenordshanteraren ska fungera bra räcker det inte med att den håller dina lösenord säkra. Det ska dessutom vara enkelt för dig att komma åt lösenorden när du vill ha dem för att du ska slippa lägga tid på att leta efter lösenorden. Dagens lösenordshanterare är integrerar väl både i webbläsare och mobiltelefoner vilket gör att du alltid kan ha dina lösenord och koder med dig och kan få hjälp med att automatiskt fylla i lösenorden på webbsidor eller i appar på mobilen.

Jag har tidigare skrivit om Keepass som är en lösenordshanterare byggd på öppen källkod. Keepass bygger på att du själv lagrar ditt lösenordsvalv någonstans vilket har både för- och nackdelar. En fördel är att det kan kännas säkrare om du själv har bra koll på dina filer och säkerheten kring dem. Nackdelen är att det inte lika naturligt blir portabelt mellan olika enheter. Om du kan tänka dig att låta någon annan förvara ditt valv finns det många fördelar man kan komma åt.

Ett väldigt vanligt alternativ där du sparar dina lösenord i “molnet” är LastPass som du använder genom ett plugin i din webbläsare eller som en app i din mobil. Det här är den lösenordshanterare som jag själv använder mig av och tycker fungerar väldigt bra. Även om ditt lösenordsvalv sparas i molnet hos LastPass så är det fortfarande väldigt säkert för ingen kan läsa lösenorden utan det huvudlösenord som bara du har. Faktiskt inte ens LastPass själva. En fördel med att ha lösenorden sparade i molnet är att du enkelt kan komma åt lösenorden från flera olika enheter. Även flera av de funktioner som beskrivs senare i texten är beroende av att lösenordsvalvet finns sparat i molnet.

LastPass är gratis i sitt grundutförande och funktionerna som du då får tillgång till utan att betala räcker för de allra flesta. Extra funktioner som man får tillgång till med ett premiumkonto är exempelvis prioriterad support, fillagring, större delningsmöjligheter eller mer avancerade alternativ för tvåfaktorsautentisering.

Automatgenerera starka lösenord

Om du vill kan du låta LastPass komma på ett starkt lösenord åt dig så du slipper försöka komma på nya lösenord hela tiden. Det gör inget att lösenordet är väldigt krånglig och långt, du ska ju ändå inte komma ihåg det själv och ska inte behöva skriva in det själv någon gång. Om tjänsten du använder har någon begränsning för det nya lösenordet, till exempel hur många tecken som får används eller om det ska vara ett visst antal siffror, så går det att göra inställningar för detta.

Säkerhetskontroll av lösenorden

För att få en bra kontroll av om du har några säkerhetsbrister i dina lösenord kan du låta LastPass göra en analys av detta. Du får då en sammanställning över alla dina lösenord tillsammans med en poäng som visar om du ligger bra till. I analysen kan du se om du har några dubbletter av något lösenord och vilka lösenord som är starka och vilka som behöver förbättras. Lastpass kan även kontrollera om de mailadresser som du använder finns med i någon känd lösenordsläcka.

Delning av lösenord

Om ni är flera personer som delar samma konto någonstans kan det vara smidigt att kunna dela med sig av sitt lösenord. Det här är enkelt att göra med LastPass. Då får dessutom den du delar med automatiskt det nya lösenordet om du behöver ändra det. Du kan till och med ställa in så att den du delar med inte kan se lösenordet. Då kan personen bara använda sig av den automatiska lösenordsifyllnaden och kan inte dela lösenordet vidare.

Nödfallsdelning

Du kan utse en eller flera personer som du litar på till att kunna komma åt dina lösenord i nödfall. De kan då skicka en begäran om att komma åt dina lösenord och får då automatiskt tillgång efter en förutbestämd tid som du kan sätta själv. Under den här tiden har du möjlighet att neka begäran om den har använts i onödan. Den här funktionen kan också används som en nödlösning för att få tillgång till dina lösenord ifall du någon gång skulle råka glömma bort huvudlösenordet.

Andra bloggar om , , , ,

2 tankar på “Slipp lösenordsstrul med LastPass”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.