IPRED

Många har säkert hört talas om IPRED på nyheterna eller genom andra medier – men vad är det egentligen för något?

IPRED (Intellectual Property Rights Enforcement Directive) är ett EU-direktiv som syftar till att “upprätthålla intellektuella rättigheter” eller på vanlig svenska “stoppa olaglig fildelning”. Att reda ut vad det här direktivet i praktiken kommer betyda för Sverige är en snårig djungel men i princip går den ut på att vi får en lag som ger upphovsrättsinnehavare rätt att via en domstol begära uppgifter från internetleverantörer om vilka IP-nummer som har laddat ner deras verk. Detta för att upphovsrättsinnehavarna själva ska kunna skicka ut brev till de som laddat ner.

Vad är problemet?

Ett problem som uppstår här är att det är väldigt svårt att veta vem som egentligen döljer sig bakom ett IP-nummer, eftersom om använder sig av en trådlös router kommer det utåt sett att se ut som att det är du som är ansluten även om någon annan använder ditt trådlösa nät. Det kanske inte verkar så farligt och oftast är det inte det heller. Men vad händer om den som “lånar” ditt trådlösa nätverk ägnar sig åt olaglig fildelning och det helt plötsligt dimper ner ett kravbrev i din brevlåda där det står att någon har bevis för att DU har delat ut en viss fil och att dom kräver att du betalar ett gigantiskt skadestånd?

Kort info om IP-nummer

När man ansluter sig till internet blir man tilldelad ett IP-nummer som fungerar som en form av identifiering på nätet. Om du ansluter till nätet via t.ex. en router kommer alla som är anslutna till den routern ha samma IP-nummer mot internet och internetleverantören ser bara vem som står för abonnemanget.

Vad händer nu

Än är inte lagen huggen i sten och för tillfället vill justitieminister Beatrice Ask mildra lagen en aning så att man inte ska kunna begära ut uppgifter retroaktivt – innan 1 april 2009 när lagen är tänkt att träda i kraft. Detta betyder i så fall att olaglig fildelning som sker innan det datumet inte kommer innefattas av lagen.

4 tankar på “IPRED”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.