Känns din dator seg?

Börjar din dator kännas lite trött, eller tar det bara väldigt lång tid för den att starta?
Då kanske du har en massa onödiga program som startas tillsammans med din dator när du loggar in.

Många program har en ful ovana att se till att de startas så fort man loggar in på sin dator trots att man bara använder programmen någon enstaka gång. Detta gör att listan med autostartade program ganska snabbt kan växa sig riktigt lång om man inte håller efter den.

Det första och enklaste man bör göra är att kontrollera vilka program som ligger i fliken autostart eller startup på startmenyn. En del program lägger sig här för att kunna tjuvstarta lite i bakgrunden så att det känns som programmet startas snabbare när man väl vill köra det. Därför kan det vara skönt att låta en del program autostartas om man anväder dom ofta, men om det är ett program som startas mer sällan eller om du helt enkelt vill få en snabbare uppstart är det bara att ta bort det.

Lite mer avancerade användare vill nog hitta fler prestandatjuvar och det kan man göra genom att öppna kör eller run på startmenyn eller trycka “windowstangenten + r” och sedan skriva msconfig. Här kan man under uppstartsfliken välja att kryssa bort program som man inte vill ska starta tillsammans med Windows.

msconfig
msconfig

OBS! Ta inte bort något som du inte vet vad det är

När man nu börjar rota i vilka program det är som startas med datorn kan det hända att man upptäcker att man har program installerade som aldrig används och bara tar upp plats och prestanda. Då ska man se till att dessa bli avinstallerade korrekt genom att via kontrollpanelen öppna Lägg till/Ta bort program eller Programs and Features och där välja det program som man vill avinstallera och sedan trycka på knappen avinstallera.

Programs and Features
Programs and Features

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.