Skydda dina lösenord

Att komma ihåg alla sina användarnamn och lösenord till diverse olika tjänster på nätet är inte det lättaste och många gånger frestas man att välja samma lösenord på flera ställen vilket är totalt värdelöst ur säkerhetssynpunkt.

Vill man ha lite hjälp med sina användarnamn och lösenord kan man istället använda sig av KeePass som är gratis att använda och laddas ner från deras hemsida. När du har installerats KeePass väljer du ett “Master Password” som sedan kommer krävas för att komma åt dina sparade lösenord. Eftersom ditt master password är det enda lösenord du behöver komma ihåg för att få tillgång till alla dina andra lösenord kan du lägga lite extra krut på att skapa ett svårknäckt lösenord.

Välj ett svårknäckt lösenord

För att göra det hela ännu lite säkrare kan man också skapa en nyckelfil som kommer krävas tillsammans med lösenordet. Nyckelfilen kan man lägga på t.ex. ett USB-minne och därmed kan ingen komma åt dina filer utan att ha tillgång till både ditt lösenord och ditt USB-minne.

När man har börjat använda sig av KeePass kan man, trots sitt teflonminne, skapa olika lösenord till alla tjänster som man använder på nätet och minimerar därför risken ifall något lösenord skulle bli knäckt.

Keypass

Man behöver inte heller vara rädd att någon ska se sina lösenord när man hämtar dom från keypass eftersom de bara är markerade som stjärnor i programmet. För att hämta ett lösenord är det bara att starta programmet och leta upp tjänsten som man behöver lösenordet till och sedan dra lösenordet till inmatningsfältet.

Om man vill använda ett molnbaserat alternativ till KeePass kan jag rekommendera tjänsten LastPass där du kan komma åt dina lösenord både från din dator och mobil.

3 tankar på “Skydda dina lösenord”

  1. Det ser ut som om du är inkonsekvent i din namnsättning på programmet.
    Visst menar du KeePass, även när du skriver KeyPass?
    Jag gillar din guide och skulle gärna länka till den från min sida.

  2. Du har helt rätt där angående namnet och jag ska ta o fixa det. KeePass är det alltså som gäller.

    Du får gärna länka till guiden från din sida.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.