Tweaka din dator

Att tweaka är från början ett engelskt uttryck och innebär att man gör små justeringar för att något ska fungera mer som man vill. När man tweakar sin dator innebär det att man gör inställningar för att systemet exempelvis ska fungera snabbare eller se snyggare ut.

I operativsystemen finns det massor med inställningar för att ändra prestanda eller utseende men det är inte alla gånger så lätt att hitta dem. Därför finns det program som samlar alla de här inställningarna åt oss vilket gör att vi kan sköta allt från ett och samma ställe.

Man behöver absolut inte vara någon datorexpert för att göra enklare justeringar i sitt operativsystem. Bara att ändra bakgrundsbild är ju faktiskt en justering av hur man vill att systemet ska se ut.

Nu till två program som kan användas för att hjälpa oss tweaka, båda är helt gratis att ladda ner från respektive hemsida.

För Windows Vista finns programmet Ultimate Windows Tweaker som på ett lättöverskådligt sätt låter dig ändra några av de vanligaste sakerna i ditt windowssystem. Bland annat kan man ställa in vad som ska visas på startmenyn eller välja att Windows inte ska visa hjälprutor när man håller musen över något.

Ultimate Windows Tweaker
Ultimate Windows Tweaker

För Ubuntu finns Ubuntu Tweak som bland annat låter dig; ställa in vilka program som ska startas tillsammans med operativsystemet, välja vilka ikoner som ska visas på skrivbordet och ställa in hur hur fönster ska bete sig.

Ubuntu Tweak
Ubuntu Tweak

En annan smidig inställning som man kan göra är att välja vad som ska hända när man för muspekaren mot olika hörn på skrivbordet. Själv så låter jag datorn visa mina skrivbord bredvid varandra när jag för muspekaren längst ned till höger.

Visar mins skrivbord
Visar mina skrivbord

Från den vyn kan jag sedan dubbelklicka på ett fönster, oavsett skrivbord, och börja arbeta i det fönstret.

Om jag istället för muspekaren längst ned till vänster radas alla mina aktiva fönster upp så jag enkelt kan byta till det jag vill visa.

Visar aktiva fönster
Visar aktiva fönster

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.