Arbeta snabbare med hjälp av gnome-do

Om du använder dig av Linux så finns det ett underbart litet program som kan hjälpa dig att snabba upp hur du arbetar med datorn. Programmet heter gnome-do och om du använder exempelvis Ubuntu så är det enkelt att installera eftersom det ligget i programmbibliotetek.

När programmet är installerat och startat så aktiverar man det med valfritt kortkommando. Själv använder jag Windowstangenten + mellanslag vilket är standard när programmet installeras.

Det första man bör göra är att öppna programmets inställningar via menyn längst upp till höger och leta upp fliken Plugins där man nu kan välja vad programmet ska klara av. Exempelvis så kan man öppna bokmärken med Firefox, starta konversationer med Pidgin, starta musik med Rhythmbox, slå upp ord på nätet, söka bland sina filer eller använda programmet som en miniräknare m.m.

När det är avklarat så är det bara att aktivera programmet och börja skriva vad man vill göra. Här nedan har jag bara hunnit skriva “tek” innan den förstår att jag vill öppna teknikforalla.wordpress.com som jag har som ett sparat bokmärke i Firefox.

gnome-do
Här söker jag bland mina Firefox-bokmärken

Som ni märker så går det att använda programmet till det mesta och ju mer man använder det ju bättre blir det eftersom den lär sig vilka saker man gör ofta vilket resulterar i att man bara behöver skriva ett par bokstäver innan den förstår vad man vill öppna.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.