Backup på Gmail med GMail Drive

En del filer vill man ha tillgång till oavsett var man är någonstans eller så vill man helt enkelt ha en backup på sina viktiga filer. För det här ändamålet finns GMail Drive som när det är installerat på datorn visar sig ungeför som en ny hårddisk.

gmail-disk

När man försöker gå in på disken första gången möts man av en inloggningsruta.

Inloggning till GMail Drive
Inloggning till GMail Drive

Här loggar man in med sina vanliga inloggningsuppgifter till Gmail. Om man inte redan har något konto på Gmail så skapar man enkelt ett helt gratis på www.gmail.com.

Väl inloggad är det bara att börja flytta över filer och för tillfället har man lite drygt 7GB utrymme tillgodo.

Filerna sparas sedan som bilagor till mail i den vanliga inkorgen och för att undvika översvämmning kan det vara en god idé att skapa ett filter under inställningar i gmail där man direkt arkiverar de mail som börjar med GMAILFS: / vilket alltså är de som skapas av GMailDrive. För att enklare hitta mailen kan man också välja att ge dessa mail en egen etikett.

3 tankar på “Backup på Gmail med GMail Drive”

  1. Bra fråga.
    Jag testade med lite större filer och begränsningen verka ligga på 20MB.
    Med andra ord går det alldeles utmärkt att spara mindre filer och dokument. Om man däremot ska spara undan familjens nyinspelade hemmavideos i HD upplösning bör man nog leta efter ett bättre alternativ.

  2. Synd, om Gmail Drive had varit lite smartare hade den ju kunnat dela upp filer. Typ ZFS lösning med mjukvaru raid, hade varit galet coolt.

    Grym lösning iaf, för det mesta är det ju dokument och sånt man behöver nå överallt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.