Försenat lagförslag om IPRED – igen

I torsdags skulle regering ha fattat beslut i frågan om den nya lagen om fildelning som bygger på EU-direktivet IPRED. Beslutet blev försenat och sköts upp till igår (tisdag) men inte heller då lyckades regeringen komma överrens och nu skjuts förslaget vidare på framtiden. Detta betyder troligtvis att lagen inte heller kommer träda i kraft den 1:a april nästa år, som det var tänkt från början.

Några principiella skillnader från det ursprungliga förslaget verkar inte ha gjorts, vilket innebär att rättighetsinnehävare kommer få möjlighet att via domstol begära ut namn bakom IP-adresser som misstänks för olaglig fildelning

Vad som däremot verkar ha ändrats är att det ska vara strängare regler för att domstolen ska lämna ut personuppgifter. Det har visserligen inte införts några gränser för hur mycket man ska ha laddat ner för att kunna dömas men man kommer ta den ekonomiska delen i beaktande. Detta betyder alltså att man kommer skilja på om t.ex. en nedladdad film är flera år gammal eller om den är helt ny och kanske inte ens har släppts på bio ännu.

Man har också kommit överrens om att lagen inte ska gälla fildelningar som gjorts innan lagen träder i kraft.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.