Kontrollera ditt bredband

Det är inte alltid så lätt att veta om man får ut den hastighet som man betalar för eller om den hastighet man faktiskt får ut är acceptabel i förhållande till vad internetleverantören utlovar.

För att underlätta för konsumenter att kontrollera sitt bredband har Post- och telestyrelsen, Konsumentverket och.SE tillsammans startat en sida som kallas Bredbandskollen som man hittar till genom adressen www.bredbandskollen.se.

bredbandskollen

Sidan är mycket enkel att använda och man kan med endast en knapptryckning starta en mätning för att se hur hur väl sitt bredband står sig.

hastighet
Resultat med 100Mbit/s fiber
mobilt bredband
Resultat med 7,2Mbit/s 3G-nät

Man kan i resultaten ovan se ett intressant fenomen som uppkommer vid min mätning med det mobila bredbandet. Nämligen att svarstiden har ökat markant jämfört med mätningen med fiberuppkoppling.

Svarstiden är intressant om man spelar spel på internet eller gör annat som kräver snabb respons men påverkar inte upplevelsen nämnvärt om man bara surfar. Beroende på vad man ska använda sitt internet till kan alltså svarstiden vara värt att kolla upp om man vill använda trådlösa tekniker för att koppla upp sig

När man har gjort sin mätning kan man välja den hastighet internetoperatören utlovar för att få en enkel fingervisning om huruvida resultatet är acceptabelt eller ej.

acceptabelt

resultat

Som ni ser kan ett resultat klassas som acceptabelt eller till och med bra trots att hastigheten är långt lägre än den utlovade teoretiska hastigheten vilket beror på att den hastigheten är just teoretisk. Detta kan vara missvisande och operatörerna har nu börjat skärpa sig och fler och fler har börjat ange sina hastigheter i intervall istället för de glädjesiffror som tidigare har använts.

Om man skulle få som svar att resultatet är dåligt får man förslag på vad man själv kan göra och kontrollera för att öka sin hastighet innan man kastar sig på telefonen och ringer ett ilsket samtal till sin internetleverantör. Exemplevis kan man testa att koppla bort eventuella egna routrar som kan minska hastigheten. En annan sak som kan minska hastigheten och framförallt svarstiden är om man surfar via ett trådlöst nätverk.


Andra bloggar om , , , , ,

3 tankar på “Kontrollera ditt bredband”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.