Ansluta till en skrivare över nätverket

Det är ganska vanligt att man har fler än en dator i ett hushåll men ofta känns det rätt onödigt att skaffa en skrivare till varje dator och att flytta skrivaren eller sladden inför varje utskrift är bara jobbigt. Därför tänkte jag nu förklara hur man gör för att, över ett nätverk, ansluta till en skrivare som redan är installerad på en annan dator. Jag kommer beskriva hur det går till när datorerna använder Windows Vista men använder du Windows XP kan du också följa guiden då utförandet är snarlikt. Klicka på bilderna för att göra dem större.

Det första man ska göra är att försäkra sig om att skrivaren är påslagen, fungerar och är utdelad. För att dela ut din skrivare går du in i Kontrollpanelen –> Skrivare där högerklickar du på aktuell skrivare och väljer alternativet utdelning. Därifrån kan du sedan välja att skrivaren ska delas samt vad skrivaren ska kallas på nätverket.

Skrivarutdelning

När utdelningen är klar är det dags att  flytta över till datorn som ska använda sig av den utdelade skrivaren. Även här ska vi in i Kontrollpanelen och leta upp Skrivare och därifrån hittar vi knappen Lägg till en skrivare som klickar på. När du får frågan om vilken typ av skrivare du vill lägga till väljer du nätverksskrivare och datorn börjar genast leta igenom nätverket efter utdelade skrivare.

Lägg till nätverksskrivare

Lista över funna skrivare

När din utdelade skrivare hittas i listan väljer du den och trycker på nästa och skriver in ett valfritt skrivarnamn.

Välj namn på din skrivare

Nu är installationen klar och du kan börja använda din skrivare över nätverket.

Installationen färdig

Observera att datorn som fysiskt är kopplad till skrivaren alltid måste vara igång även när du vill skriva ut över nätverket.

Andra bloggar om , , , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.