Få tillbaka Grub efter windowsinstallation

När man använder en linuxdistribution såsom Ubuntu har du också ett litet program som kallas Grub. Grub är Ubuntus starthanterare – det program som startas först med din dator och presenterar en lista där du kan välja vilket av dina installerade operativsystem du vill starta.

Grub - Klicka för att förstora

När man installerar Linux efter Windows fungerar det här utmärkt och du får upp en lista med både Windows och Linux och allt är frid och fröjd. Om man däremot installerar Windows efter Linux får man problem eftersom Windows starthanterare skriver över Grub men själv inte klarar av att hantera andra operativsystem än Windows. Resultatet blir att du kan starta Windows men Linux är däremot som bortblåst och det kan se ut som om allt är förlorat.

Riktigt så illa är det ju som tur är inte och eftersom det finns snälla människor som tycker om att lösa såna här problem finns det självklart en mycket enkel lösning. Lösningen är att ge igen med samma mynt – nämligen sopa bort Windows starthanterare och installera Grub igen så som det såg ut innan Windowsinstallationen.

Lättaste sättet att göra detta är att besöka Super Grub Disk och ladda ner och bränna Super Grub Disk CDROM till en CD-skiva. När skivan är klar startar du om datorn med skivan istoppad för att starta från skivan (på vissa datorer kan du behöva hålla ner någon knapp eller ändra i BIOS för att skivan ska starta men det är olika från dator till dator). När skivan har startat väljer du alternativet GRUB => MBR & !LINUX! (1) AUTO ;-))) och väntar sedan några sekunder – Sen är det klart. Svårare än så var det inte och du kan nu ta ut skivan och fortsätta leva ditt liv som om ingenting hade hänt.

Super Grub Disk - Klicka för att förstora

Vad du har gjort nu är att du har installerat Grub och matat den med den lista med operativsystem som den hade innan Grub raderades från början. Nu kan du återgå till att använda datorn som du hade tänkt med tillgång till alla installerade operativsystem.

Andra bloggar om , , , , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.