Lär dig använda torrent

BitTorrent är ett fildelningsprotokoll som möjliggör snabba nedladdningar eftersom alla som laddar ner också hjälper till att ladda upp. Det går till så att någon som har en fil som ska delas ut först skapar en torrentfil där det står vad som ska delas ut. Denna torrentfil görs sedan tillgänglig på nätet för de som ska kunna ladda ner filen. De som laddar ner kommer genast att börja ladda upp de delar av filen som de själva har laddat ner vilket resulterar i att i stället för att hastigheten som i vanliga fall minskar ju fler som laddar ner kommer den nu att öka.

Vad behövs för att börja använda torrent?

Till att börja med behöver du ett program som kan hantera torrent filerna – ett torrentprogram. Ett exempel på ett torrentprogram är µTorrent som är enkelt och snabbt. När du har ett torrentprogram installerat är det bara att börja ladda ner torrent filer och låta programmet hantera filerna.

Nedan tänkte jag visa ett exempel på hur det kan se ut när man laddar ner en fil med hjälp av torrent. Filen som jag ska ladda ner i exemplet är en ISO-fil (en avbildning av en CD i en fil) som innehåller det kostnadsfria operativsystemet Ubuntu.
Jag har redan ett torrentprogram installerat så jag börjar direkt med att gå till Ubuntus nedladdningssida där jag hittar en länk till torrentfilen.

810-bt

När jag klickar på länken får jag upp en dialogruta där jag väljer att öppna filen med mitt torrentprogram.

Spara torrent - Klicka för att förstora

När programmet startar får jag välja var jag vill spara filen.

Välj var filen ska sparas - Klicka för att förstora

När detta är klart kommer programmet leta upp andra som laddar ner/upp samma fil för att sedan ta kontakt med dem och börja föra över filen.

nerladdning

När filen är helt nedladdad fortsätter programmet att ladda upp filen tills man stänger av det.

Uppladdning - Klicka för att förstora

Som ni förstår så krävs det att folk fortsätter ladda upp även efter att deras nerladdning är klar för att det här ska fungera bra. En bra tumregen kan därför vara att minst låta uppladdningen fortgå tills man har laddat upp lika mycket som man har laddat ner.
Det finns flera hemsidor som låter folk lägga upp torrens som andra kan söka på men den kanske mest kända är nog The Pirate Bay. Vad man bör tänka på när man söker på en sida som The Pirate Bay är att vem som helst kan lägga upp filer och om man delar upphovsrättsskyddat material utan tillåtelse är det olagligt. Som tur är finns det mängder med material på nätet som är helt lagligt (och gratis) att ladda ner och dela med torrents. Exempel som jag tidigare skrivit om är spelet Savage 2 eller operativsystemet Ubuntu.

Andra bloggar om , , , , , ,

1 tanke på “Lär dig använda torrent”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.