Se till att din dator är uppdaterad

Just nu sprids en mask vid namn Downadup över nätet med en väldig fart och har redan lyckats infektera flera miljoner datorer som kör Windows. Masken sprids via ett säkerhetshål i Windows som upptäcktes och lagades redan i oktober förra året men för att dessa lagningar ska ha någon effekt krävs det att alla laddar ner dess uppdateringar. Eftersom det uppenbarligen är många som inte uppdaterar sina datorer förblir dessa säkerhetshål öppna och det är fritt fram för virus, maskar och annan ohyra att sprida sig som de behagar.

Du kan aldrig gardera dig till 100% mot att bli drabbad av virus men du kan minimera risken effektivt med två väldigt enkla medel.

Det första du ska göra är att se till att hålla operativsystemet uppdaterat och det andra är att se till att hålla virusprogrammet är uppdaterat. Saknar du virusprogram finns det flera bra program att ladda ner helt gratis vilket jag har skrivit om här.

Uppdatera Windows

För att kontrollera om Windows är uppdaterat går du till Windows update där du kan uppdatera Windows manuellt. Windows update hittar du i kontrollpanelen under Säkerhet och leta efter uppdateringar (Check for updates). Om du, som jag, kör klassiskt läge i kontrollpanelen ligger Windows update som en egen ikon där.

Leta uppdateringar - Klicka för att förstoraWindows update

När du har hittat till windows update är det följande bild som du vill se, annars är det dags att uppdatera.

Windows är uppdaterat - Klicka för att förstora

Efter att det är gjort bör du försäkra dig om att Windows laddar ner viktiga uppdateringar automatiskt genom att välja detta under ändra inställningar som du hittar i vänsterkanten.

Ändra inställningar - Klica för att förstora

Du kommer nu få se en liten ikon i aktivitetsfältet nästa gång som Windows laddar ner nya uppdateringar.

Aktivitetsfältet - Klicka för att förstora

Uppdatera Ubuntu

Om du använder Ubuntu är det också viktigt att du håller systemet uppdaterat och här får du en påminnelse när nya uppdateringar kan laddas ner och installeras. Allt du behöver göra är att klicka på ikonen för att komma till uppdateringshanteraren.

uppdatera-ubuntu

Du kan dock även här manuellt söka efter och installera nya uppdateringar genom att gå till System –> Administration –> Uppdateringshanteraren vilket tar dig till samma ställe som när du klickar på påminnelseikonen för uppdatering. Observera att när du uppdaterar Ubuntu kommer, som standard, även alla dina program som du har installerat via pakethanteraren att uppdateras vid behov.

Laddar ner uppdateringar - Klicka för att förstora

Andra bloggar om , , , , , , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.