Surfa i mobilen med Opera mini

Många gånger kan det vara bekvämt att komma åt vanliga hemsidor med mobilen men eftersom hemsidor är anpassade för vanliga datorer stöter man ofta på en del problem.  Dels så blir många sidor svårlästa när de inta får plats i mobilens lilla skärm men det kanske största bekymret är nog att de flesta sidor är anpassade efter dagens internetanslutningar.

Den anpassningen betyder i praktiken att det blir mycket data som ska laddas ner och det resulterar i sin tur i att surfandet går segt och kostar mycket pengar om man inte har ett speciellt abonnemang som begränsar den kostnaden.

För att förenkla sitt mobila surfande kan man ladda ner webbläsaren Opera mini. Opera mini fungerar på alla telefoner som stödjer Java, vilket är de flesta telefoner idag.

När du surfar med Opera mini hämtas sidorna först till en server där de komprimeras innan de skickas till din telefon. Programmet anpassar även webbsidan till mobilens skärm (mobil vy). Detta resulterar i mer lättlästa sidor och betydligt mindre nerladdad data vilket också gör surfandet snabbare.

Opera mini kan helt gratis laddas ner och även testköras från deras hemsida www.opera.com/mini. Man kan också ladda ner programmet direkt till mobilen genom att via mobilens inbyggda webbläsare knappa in adressen mobil.opera.com.

opera-mini

När man startar Opera mini finns det flera inställningar för att anpassa surfandet, bland annat så kan man välja bort att hämta bilder för att ytterligare snabba upp surfandet. Ett annat alternativ är att välja att visa hemsidan precis som den skulle se ut i en dator (genom att bocka ur mobil vy) vilket kan vara bra om hemsidan har någon speciell formatering som inte ser bra ut när den anpassas till mobilen.

Om man använder sig av webbläsaren Opera även till datorn kan man synkronisera sina bokmärken för att få enkel tillgång till sina vanliga platser även i mobilen.

1 tanke på “Surfa i mobilen med Opera mini”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.