Windows 7

Nu har jag testat betaversionen av Windows nya operativsystem som ska bli efterföljaren till Windows Vista, nämligen Windows 7.

Om man, som jag, har använt Windows Vista tidigare så känner man direkt igen sig och vid en första anblick så känns det inte som det är så mycket som har ändrat sig sedan den tidigare versionen.

startmeny

Vad som dock har förändrats mycket i och med den här versionen och som man direkt kommer i kontakt med är framför allt aktivitetsfältet. Jag gillar att aktivitetsfältet nu fungerar både som programstartare och fönsterväxlare. Högerklickar man på ett program som ligger i aktivitetsfältet så kommer man också åt vanliga funktioner som att öppna nyligen använda dokument eller liknande.

Det är dock inte bara det yttre som har förbättrats från Windows Vista, man har exempelvis tagit till sig av den kritik som framfördes i och med Vista och dess UAC (User Account Control) som tvingade användaren att klicka OK till en massa kontrollrutor så fort man skulle göra någonting. Nu har man lite större frihet att ställa in hur ofta man vill att dess rutor ska dyka upp.

uac

Något annat som har lagts till som jag har saknat tidigare är möjligheten att bränna ISO-filer direkt till skiva utan att några extra program behöver installeras.

Windows 7 verkar också vara betydligt mindre resurskrävande än vista då jag kunde köra det på min snart 7 år gamla laptop (som visserligen är uppgraderad till 1GB ram) utan några prestandaproblem. Däremot fick jag lite problem med en del drivrutiner, till bland annat grafikkortet, vilket gjorde att jag fick klara mig utan finesserna i gränssnittet Aero.

Det här med prestandan är något som har fått många att hålla sig kvar vid XP istället för att uppgradera till Vista så Windows 7 har därför potential att komma lite längre. Vad man dock bör tänka på om man vill uppgradera från XP till Windows 7 när det kommer är att det senare använder sig av samma drivrutiner som Vista så om du har gamla tillbehör som du inte lyckades få igång i Vista så lär det inte gå bättre i Windows 7

Jag har bara testat betan i några dagar och har långt ifrån hittat alla finesser och nyheter men det här är lite av det som jag såg såhär i början. Jag kommer återkomma med lite mer info senare och då har jag förhoppningsvis fått in betan på en lite nyare maskin så ni kan få lite bilder på hur det faktiskt ska se ut när Aero fungerar.

Andra bloggar om , , , , , , ,

2 tankar på “Windows 7”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.