Windowsprogram i Linux med Wine

Även om du har bestämt dig för att använda någon form av Linux och att de flesta windowsprogram har någon motsvarighet i linuxvärlden så kan det finnas windowsprogram som du ändå vill ha kvar. Anledningarna till detta kan vara många, jag själv vill exempelvis kunna använda mig av musikprogrammet Spotify som inte har någon version till Linux ännu.

Det enklaste sättet för dig att kunna använda dina windowsprogram är att först installera WINE som finns i programförråden till de stora distributionerna (däribland Ubuntu). WINE emulerar ett windowssystem och du kommer få tillgång till en virtuell C: där dina windowsprogram installeras.

Programmenyn - Klicka för att förstora

När Wine är installerat är det bara att dubbelklicka på installationsfilen för windowsprogrammet precis som vanligt för att starta installationen. Det installerade programmet hittar du sedan i programmenyn under Wine.

Om du får problem med att installera något program kan du besöka appdb.winehq.org där användare skriver hur de har fått igång krånglande program. Där kan man också se vilka program som fungerar och hur bra de fungerar.

Wine konfigurator - Klicka för att förstora

Vissa program kräver att man går in i konfiguratorn för Wine vilken man också hittar i programmenyn under Wine. Därifrån kan man bland annat välja vilken version av Windows som ska emuleras.

Andra bloggar om , , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.