Alla hjärtans dag och virus

Alla hjärtans dag närmar sig och precis som med alla andra speciella dagar och högtider så betyder den här att ett smörgåsbord dukas upp för alla  illvilliga virusspridare världen över.
Ju närmare 14 februari vi kommer desto större kommer trycket på världens alla  mailkorgar att bli. Visst är det trevligt att få ett alla hjärtans dag meddelande men tyvärr så är det allt för många av dessa meddelande som inte är ute efter att sprida glädje och kärlek –  de är ute efter att förstöra och med lite tur ta över din dator eller sno åt sig dina bankuppgifter.

Nu säger jag inte att man ska bojkotta allt som har med mail att göra tills den 14 har passerat.  Däremot så finns det några saker som man bör tänka på när det där trevliga mailet dimper ner i sin elektroniska brevlåda:

1. Är verkligen avsändaren den som den utger sig för att vara. Kanske har din väns  e-post redan blivit kapad och skickar ut meddelanden automatiska får att andra ska tro att  källan är trovärdig. Titta därför om det verkligen är troligt att den som står som avsändare  verkligen är avsändaren. Ett ganska tydligt exempel är om det kommer ett mail som på halvtaskig engelska  ber dig att öppna en bifogad fil som ska innehålla en trevlig hälsning.

2. Kontrollera vad det är för fil som avsändaren vill att du ska öppna.
Många gånger försöker virusmakarna luras genom att skicka med en fil i stil med “jättekul bild.jpg.exe” för att folk ska tro att det är en vanlig bild.  Här luras många av att de känner igen filändelsen .jpg som är vanlig på bilder  men bakom denna ligger filändelsen .exe som är ett program och kan innehålla precis vad som helst.

Slutligen vill jag bara be alla att vara försiktiga. Även om du får bekräftat att mailet verkligen  kommer från din vän så bör man vara försiktig eftersom din vän kan ha blivit lurad att tro att  den bifogade filen inte är farlig. Virusmakarna är inte dummare än att dom ofta gör en trevlig  hälsning som öppnas samtidigt som viruset i hopp om att vi ska släppa lite på vår vaksamhet och frivilligt skicka filen vidare till alla vi känner.

Maila lungt

Andra bloggar om , , , , , , ,