IPRED-lagen röstades igenom idag

Tidigare idag så röstade riksdagen ja till IPRED-lagen och det är därmed fastställt att lagen kommer träda i kraft den 1 april. I kort så innebär lagen att en domstol ska kunna besluta att en internetoperatör ska lämna ut uppgifter till upphovsrättsinnehavare om vilken abonnent som står bakom ett visst IP-nummer. Detta om det finns sannolika skäl för att IP-adressen har använts vid upphovsrättsintrång.

Med hjälp av dess uppgifter ska upphovsrättsinnehavarna kunna skicka ut varningsbrev (kanske med skadeståndskrav) och, om varningsbrevet ignoreras, stämma den misstänkte fildelaren i civil domstol.

Problemet som jag ser det är att det inte behöver vara personen som står för abonnemanget som har utfört den illegala fildelningen. Om du exempelvis har ett trådlöst nätverk som någon utifrån använder sig av för att ladda hem olagligt material kommer det fortfarande vara ditt namn som blir misstänkt.

Frågan är då om man ensam vågar ta strid mot ett multinationellt företag i en civilrättslig rättegång eller om många helt enkelt kommer betala det skadestånd som kommer med det första varningsbrevet. Även om man är helt säker på att man inte har gjort något olagligt så kommer hela processen säkerligen suga en hel del kraft om man ska bevisa att man inte har gjort något fel.

Lästips:
DN: Riksdagen beslutade om Ipredlagen
DN: Effekter av antipiratlagen oklara
CS: Piratjägarlagen antagen


Andra bloggar om , , , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.