Uppgradera din bärbara dators RAM-minne

Känns din dator lite trött och seg? Kanske är det en uppgradering av minnet som krävs.

Att uppgradera sitt din dators RAM-minne är ofta det lättaste sättet att förbättra din dators prestanda. Framförallt om du använder en bärbar med ett par år på nacken. Om du använder Windows Vista som operativsystem krävs det ganska mycket RAM-minne (ungefär 2GB) för att datorn ska fungera som det är tänkt.

Idag är det minst lika vanligt att ha en bärbar som en stationär och därför tänkte jag med en liten guide visa hur enkelt det är att byta ut den bärbara datorns RAM-minne. I exemplet nedan byter jag ut två stycken moduler på vardera 512MB mot två nya på vardera 1GB i en Dell Inspiron.

Först kan vi börja med att kontrollera hur mycket RAM-minne som för tillfället är installerat på datorn genom att trycka Windowstangenten + Pause eller högerklicka på den här datorn och välja egenskaper. Där möts vi av bland annat följande information, som i mitt fall visar att datorn har 1GB RAM installerat.

lite minne - Klica för att förstoa

Nu kan du börja med att stänga av datorn och vända på den så du kommer åt att skruva lite.

Det första man ska göra innan man börja skruva är att plocka ur batteriet för att vara säker på att det inte går någon ström när man börjar plocka med komponenterna.

Utan batteri - Klicka för att förstora

Nästa steg blir att lokalisera under vilken lucka som minnesmodulerna sitter och därefter skruva loss den luckan för att komma åt minnena.

Öppen lucka - Klicka för att förstora

När luckan är borttagen kan vi se hur minnesmodulerna sitter fast. Oftast sitter de med en liten spärr på varje sida som man ska skjuta utåt. När spärren lossas så vinklas modulerna upp i ungefär 45 grader så de blir lätta att plocka ur.

Lösa minnen - Klicka för att förstora

Dra nu försiktigt minnesmodulerna rakt utåt och lägg dessa åt sidan (håll minnena i sidorna för att inte skada dem). Plocka sedan fram dina nya minnen och för in dessa på samma sätt som de förra satt (med ungefär 45 graders lutning).

När de sitter på plats kan du börja att pressa ner dem tills spärrarna på sidorna knäpps på plats.

Nya minnen - Klicka för att förstora

Nu sitter de nya minnesmodulerna som de ska och du kan börja skruva tillbaka luckan och sedan stoppa i batteriet igen. Sedan var det klart.

När du nu startar datorn igen så kan du återigen kontrollera minnesmängden precis som i början, och nu ska du se den nya mängden som du precis har installerat.

mera minne - Klicka för att förstora

Andra bloggar om , , , , , , , , ,

8 tankar på “Uppgradera din bärbara dators RAM-minne”

 1. Jag har 2 st 512gb minne i datorn, måste jag lägga till ytterliga 512 eller kan jag sätta dit 1 st 2 gb

 2. Har bytt från två till 4Gb i min HP Pavilion 6503eo och enligt mina googlingar så ska den stöda upp till 4Gb, men när jag tittar i egenskaper så visar den bara 2,87Gb.
  Hjälp mig någon?

  //Anders
  andersjwebdesign.com

 3. Jag bytte minne i min bärbara, från 4 till 6 GB. Det blir verkligen en skillnad. Frågan är bara när minnesmängden inte längre spelar någon roll? Märker man skillnad mellan 16 och 32 GB?

 4. Att säga exakt när en ökning i minnesmängden inte spelar någon roll kan vara ganska svårt och beror helt på vilken typ av program du kör på din dator och hur många program du kör samtidigt. För att märka någon skillnad mellan 16 och 32 GB krävs det i dagsläget att du kör väldigt krävande program som kräver mycket RAM-minne.

 5. jag har 4 gb ram och vill upgradera till åt minstonde 8 gb fins det folk som gör det åt en eller var köper jag så mycket ram?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.