Uppgradera RAM-minnet på din stationära dator

Jag har tidigare skrivit om hur du uppgraderar RAM-minnet på din bärbara dator och tänkte nu gå vidare genom att beskriva hur du enkelt uppgraderar RAM-minnet på din stationära dator. Bilderna är inte jättesnygga eftersom min digitalkamera var på vift och jag tvingades använda telefonens kamera, men det ska inte innebära några problem.

Att uppgradera din dators RAM-minne är ett väldigt enkelt och relativt billigt ingrepp för att förbättra din dators prestanda. I exemplet nedan så uppgraderar jag från 2GB till 4GB.

Om du vill så kan du börja med att kontrollera hur mycket minne du har installerat nu för att se skillnaden sen. Detta gör du enkelt genom att högerklicka på den här datorn och välja egenskaper.

lite minne

När det väl är dags för själva uppgraderingen så stänger du av datorn och ser till att du är urladdad från statisk elektricitet. Om du har tillgång till ett antistatarmband så använd det, annars så kan du ta i något jordat, t.ex. ett element eller liknande.

Skruva sedan isär datorn så du kan se in i den, ofta kan man ganska enkelt med hjälp av en snabbkoppling eller några skruvar plocka bort ena långsidan. När datorn är öppnad ska du leta upp var de gamla minnena sitter.

minnen innan

I mitt fall så sitter det två stycken minnesmoduler installerade och eftersom det totalt finns fyra platser för minnen så behöver jag nte plocka bort mina gamla utan jag fyller bara på med två nya likadana för att fördubbla min minnesmängd. Om alla platser är upptagna måste du ta bort dina gamla minnen för att kunna installera några nya.

För att ta bort de gamla minnena så trycker du spärrarna snett ner och ut (spärrarna är de som sitter på båda sidor om minnesplatserna, se bild).

spärrar

När du ska stoppa i dina nya minnen kontrollerar du först åt vilket håll de ska sitta genom att jämföra jacket som finns på minnena med motsvarande pinne där det ska sitta. Se sedan till att spärrarna är utvikta och tryck minnet rakt ner till spärrarna klickar tillbaka.

När allt är klart ser det ut såhär hos mig.

Minnen efter

Sedan är det bara att skruva tillbaka allt som det satt och starta datorn för att njuta av allt nytt minne som finns tillgängligt.

Mera minne

Tänk på att det finns begränsningar i hur mycket minne som operativsystemet klarar av att hantera. I mitt fall har jag installerat 4GB och det är vad som visas i Windows också men använder du ett 32-bitars operativsystem (vilket fortfarande är vanligast) så kan du inte utnyttja mer än drygt tre av dessa. Vill du kunna utnyttja mer än så måste du ha ett 64-bitars operativsystem.

Andra bloggar om , , , , , ,

3 tankar på “Uppgradera RAM-minnet på din stationära dator”

  1. Hej,

    Fråga;
    Om jag ska uppdatera ram-minnet fr. 1 GB till 4 GB, måste själva minnet jag sätter i datorn vara av samma märke/modell som det som redan sitter i?

    //Guran

  2. Det viktiga är att du ha samma hastighet på minnena annars kommer du bara kunna utnyttja den lägre hastigheten. Att det är olika märken spelar ingen roll men om du ska köpa nya så kanske det är lika bra att köpa 4 GB nya minnen det kan bli samma pris som att köpa 2 +1.
    Jämför lite priser och kolla vad som blir bäst, men det gör som sagt inget om du inte använder samma minnestillverkare som de minnen du har sitter i nu.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.