Handla billigt och säkert på internet

Många gånger när jag har gått på stan har jag blivit förvånad över hur dyra många saker är – det är ju så mycket billigare på nätet. Det här gäller framförallt datorer och annan hemelektronik.

Att många idag fortfarande väljer att handla i en vanlig butik kan ha många orsaker, men ofta verkar det bero på att man inte vågar eller att man inte vet hur man ska hitta det man söker på nätet. Det finns självklart många andra anledningar till att man inte handlar på nätet, t.ex. så är det ganska svårt att köpa kläder på nätet eftersom du inte kan prova plaggen innan. En annan orsak kan vara att man inte riktigt vet vad man är ute efter och därför vill ha en säljare som kan förklara.

Att man inte kan prova kläder innan man beställer från nätet kanske det inte är så mycket att göra åt, men att ha möjlighet att prata med en säljare börjar företagen redan erbjuda. Om du ska köpa en ny dator så kan man exempelvis på Dell.se chatta med en säljare för att ställa de frågor man har.

Vad ska jag handla från internet?
Det är som sagt inte alla produkter som lämpar sig för att inhandlas via internet och vilka som gör det beror mycket på dig som köpare men det finns vissa riktlinjer man kan följa. Produkter som man inte behöver klämma och känna på innan man köper passar utmärkt för internethandel. Likaså produkter som är lätta att jämföra bara genom att läsa dess specifikationer såsom böcker, datorer, grafikkort m.m.

Var hittar jag billiga produkter?prisjakt
Att manuellt söka igenom internet för att se vilka butiker som erbjuder just din vara billigast skulle ta allt för lång tid att göra, men som tur är finns det söktjänster som tar hand som den saken åt dig. Det finns flera sådana tjänster men själv brukar jag använda mig av prisjakt.nu som jag tycker fungerar riktigt bra. Där kan du även läsa andras kommentarer om produkten och återförsäljarna. Att läsa vad andra har att säga om en återförsäljare som man inte känner till sen tidigare kan vara extra intressant om något udda företag erbjuder en vara mycket billigare än de kända butikerna. Var dock försiktig ändå, om det bara är några få som har sagt väldigt positiva saker om försäljaren kan det vara så att de är anställda av försäljaren föra att lura dit dig. Tänk dessutom på att; ett erbjudande som ser ut att vara för bra för att vara sant är ofta också just det.

Vad ska jag tänka på när jag handlar från internet?
På internet, precis som överallt annars, finns det både seriösa, mindre seriösa och totalt oseriösa personer. Därför bör du, innan du handlar, kolla upp vad andra personer säger om butiken innan du handlar från den och om du är osäker så välj välkända företag. Här kommer jämförelsesidor också in i bilden eftersom alla kan betygsätta hur bra affären skött olika ärenden t.ex. leverans, återköp, reklamation m.m.

Hur betalningen sker är också något som du bör titta på. Betala inte i förskott om du inte litar på butiken. Många butiker erbjuder möjlighet att, mot en mindre avgift, betala mot postförskott vilket innebär att du inte behöver betala för varan förrens du hämtar ut den på posten. Vill du slippa den här avgiften och ändå betala i förskott är det en god idé att använda ett så kallat e-kort som erbjuds av bland annat Swedbank. Med e-kort så skapar du ett unikt engångskortnummer där du väljer hur mycket du ska kunna handla med det.


Andra bloggar om , , , , , ,

1 tanke på “Handla billigt och säkert på internet”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.