Säkerhetskopiera din telefon

Saknar du en säkerhetskopia av innehållet in din telefon? I så fall bör du göra en så fort som möjligt. En telefon har man med sig överallt och risken för att den kommer bort eller går sönder är därför ganska stor. Ett då sakna backup på sina kontakter, meddelande, bilder och annat viktigt i telefonen kan bli förödande.

Därför tänkte jag nu visa hur man på ett enkelt sätt gör en backup av data som ligger på en mobiltelefon och placerar den i datorn. Telefonen som jag använder mig av är en Sony Ericsson G900 men utförandet är lika för alla Sony Ericsson-mobiler av någorlunda ny modell. Har du en mobiltelefon av annat märke får du läsa i dess instruktionsbok eller vänta på att jag byter telefon och skriver en ny guide (vilket nog kan ta ett bra tag eftersom jag bara kör Sony Ericsson).

Till att börja med behöver du installera programmet PC Suite som du fick med på en skiva när du köpte din telefon. Saknar du skivan går programmet att hämta från Sony Ericssons hemsida under menyn Support och Nerladdning av program.

Starta upp programmet och koppla ihop telefonen och datorn med hjälp av den medföljande sladden (eller bluetooth om du har möjlighet till och föredrar det).

PC Suite

Om programmet inte hittar telefonen direkt trycker du på knappen telefonanslutning och väljer vilken typ av anslutning du använder så letar datorn upp telefonen åt dig.

När datorn har hittat telefonen väljer du alternativet Backup Manager och kommer till följande ruta.

Backup Manager - Klicka för att förstora

Här kan du välja att skapa en säkerhetskopia genom att helt enkelt trycka på knappen Säkerhetskopiera. Du får du upp en ruta med alternativ där du kan välja vilka delar av telefonen som ska inkluderas i säkerhetskopian samt vad säkerhetskopian ska heta. Ett bra alternativ är att inkludera dagens datum i namnet så du i efterhand vet vilken som är den senaste backupen.

Val till backup - Klicka för att förstora

När detta är klart startas själva kopieringen och det är bara att luta sig tillbaka och vänta på att det ska bli klart. Telefonen kan startas om under tiden som säkerhetskopian görs och om du har mycket bilder eller filmer som ska vara med i kopieringen kan det ta en stund. Bara att vänta alltså.

Backup av telefon - Klicka för att förstora

När allt är klart kommer förhoppningsvis följande lilla ruta upp och berättar för dig att säkerhetskopieringen gick som den skulle och du därmed har en fullständig backup av innehållet i din telefon.

Backup klar - Klicka för att förstora

Nu är det alltså helt klart och förhoppningsvis behöver du aldrig använda dig av din backup eftersom det troligtvis betyder att något har gått åt skogen.

Om du nu trots allt skulle behöva använda dig av din backup utför du samma steg som tidigare men istället för att välja Säkerhetskopiera så väljer du din senaste backup och trycker på Återställ.

Återställ från backup - Klicka för att förstora

Tänk på att det inte räcker med att göra en backup en gång. Ta för vana att regelbundet skapa en ny backup så riskerar du inte att förlora alla nya nummer om olyckan skulle vara framme.

Andra bloggar om , , , , , , , ,

4 tankar på “Säkerhetskopiera din telefon”

 1. Hej hej
  jag har gjort säkerhetskopia på min mobil. helt suveränt!
  När jag tappade bort min mobil och, köpte ny hade jag ingen koll på mina vänner längre. Inga telefonnummer inga födelsedagar ingenting, man känner sig ganska tom utan.
  iafall om man e som jag, nästan beroende av den..
  Det enda som man inte får med är sms och mms..
  finns det nåt att göra för att man ska kunna säkerhetskopiera dom oxå?
  suveränt att det går att säkerhetskopiera iafall =)
  Ha en bra dag alla =)
  Åza

 2. På många mobiler finns det en möjlighet att kopiera över viktiga sms och mms till SIM-kortet. Ingen vidare bra lösning om man skulle råka tappa bort sin mobil men om telefonen pajar så har man i alla fall meddelandena kvar på kortet.

 3. hej!
  Jag har en liten fråga.. hur stora är era säkerhetskopior?? min gick på 20kB, och det känns litet med mina 529 kontakter.. Hjälp mig!!

 4. Hej Kacper.
  Jo 20 kB verkar faktiskt vara i minsta laget.
  Mina säkerhetskopior blir 20MB och det, konstigt nog, oavsett vilka delar jag väljer att säkerhetskopiera.

  Står det något konstigt i säkerhetskopieringsrapporten?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.