Ändra utseendet i Ubuntu

Om du inte är helt nöjd med utseendet i standardinstallationen av Ubuntu finns det många sätt att snygga till det du inte tycker om. Jag ska visa hur du enkelt ändrar några av de vanligaste inställningarna för hur systemet ska se ut samt var du hittar bland annat nya teman, ikoner och bakgrundsbilder.

Till att börja med kan du se efter om du trivs med något av de teman som finns förinstallerade genom att gå till System –> Inställningar –> Utseende.

installningar-for-utseende

Här kan du också anpassa dina installerade teman genom att välja alternativet Anpassa. Du kan exempelvis ändra vilka ikoner som ska ingå i temat eller hur fönsterlisterna ska se ut. Här kan du kombinera olika teman som du har installerade för att skapa ditt eget, helt anpassade, tema. Jag tycker om temat Dust Sand.

anpassa-tema

Vill du ha fler teman så finns det mängder att välja mellan på sidan gnome-look.org där du också hittar massor av bakgrundsbilder, ikoner och andra saker för att snygga till och anpassa din Ubuntuinstallation.

För att ändra skrivbordsbakgrund högerklickar du helt enkelt på skrivbordet och väljer Byt skrivbordsbakgrund. För att lägga till en ny bild, som du har på datorn, väljer du alternativet Lägg till och letar upp bilden eller så drar du bilden direkt till det aktuella fönstret. Sedan är det bara att markera den bild du vill ha för att byta bakgrundsbilden.

Så här ser mitt skrivbord ut

Mitt skrivbord - Klicka för att förstora


Andra bloggar om , , , , , , , ,

3 tankar på “Ändra utseendet i Ubuntu”

 1. Hej! Har några frågor om det här om det går bra 😉

  1. Vart på sidan hittar man vanliga teman för att installera, och hur gör man.
  2. Hur gör man för att ändra på dom olika panelerna, lägga till nya och sånt.
  3. Hur ändrar man andra saker på sidan, finns det någon gide på den sidan?

  Tacksam för svar!

  Mvh
  Laffe

 2. NU när du nämner det inser jag också att det faktiskt är lite kryptiskt. Jag kanske borde ha förklarat det lite närmare

  1. På sidan http://www.gnome-look.org hittar du i vänsterspalten alla olika typer av teman och sånt som finns på sidan. För vanliga teman är det GTK 2.x som gäller.
  När du klickar in dig på ett tema som verkar intressant finns det en knapp, Download som du använder för att ladda ner det aktuella temat. För att installera temat drar du det helt enkelt till fönstret Utseende.

  2. När du installerar ett nytt tema så läggs dess fönsterramar under Anpassa –> Fönsterram som jag skrev om i inlägget. Där väljer du helt enkelt vilken ram du vill använda dig av.

  3. Vad jag vet så finns det inte någon guide på sidan men en del som lägger till teman eller liknande beskriver under respektive tema hur man ska gå tillväga för att installera det. Jag kommer nog snart skriva mer om hur du gör för att ändra andra detaljer i ditt Ubuntu system (inloggningsbild och liknande).

  Hoppas att det här besvarade dina frågor. Hör gärna av dig igen om det är något som behöver förtydligas.

 3. Tack för svaren!

  Jag har inte hållit på med Ubuntu så mycket så jag kan inte så jättemycket om det. MEn nu blir det lite mer saker 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.