Idag släpptes nya Ubuntu – Jaunty Jackalope

Idag släpptes den populära linuxdistributionen Ubuntu, precis som planerat, i en ny versionen. Den nya Ubuntu har versionsnummret 9.04, efter år och månad för releasen, men går också under namnet Jaunty Jackalope, som ungefär kan översättas som “den käcka harhjorten”.

Har du tröttnat på Windows, inte vill betala licenskostnader för något när det finns alternativ som är gratis eller helt enkelt vill vidga dina vyer lite grann så är Ubuntu ett utmärkt alternativ. Ubuntu är ett operativsystem som är helt fritt att gratis ladda ner och använda. Installationen tar knappt 20 minuter och vill du inte ta bort Windows så erbjuder installationen att fixa så att du, varje gång datorn startas om, kan välja vilket operativsystem du vill starta.

För att testa och se vad man tycker behöver man inte ens installera någonting för när man startar om sin dator med installationsskivan i så får man ett alternativ att starta Ubuntu utan att installera. När man använder det alternativet så får man räkna med att systemet är långsammare eftersom data laddas från skivan istället för hårddisken – framförallt under uppstarten. Trots att det är lite långsammare är det ett utmärkt alternativ om man vill vara lite försiktig och vill se hur det ser ut innan man installerar för att inte köpa grisen i säcken.

Om du gillar det du ser när du har startat Ubuntu utan att installera är det bara att starta installationen via ikonen som ligger på skrivbordet och följa den enkla installationsguiden.

Enkelt att använda

Ubuntu är väldigt enkelt att använda och omställningen från Windows är faktiskt mindre än vad man först kan tro. För att starta ett program går du t.ex. till programmenyn och väljer det program du vill starta.

Programmenyn -Klicka för att förstora

För att installera de flesta nya program behöver du inte surfa ut på internet och leta upp dem utan bara gå till Lägg till/Ta bort och välja det program du vill installera. Efter att du har installerat ett nytt program via Lägg till/Ta bort så håller systemet automatiskt koll på alla uppdateringar åt dig.

Hämta Ubuntu

För att hämta hem Ubuntu går du till dess hemsida där du kan välja att ladda ner installationsskivan direkt som en ISO-fil (CD-avbildning) eller via torrent. Om du har en 64-bitars processor och vill kunna använda dig av mer är ungefär 3GB ram kan du hämta hem 64-bitars versionen (eller andra versioner) här.

När du har hämtat hem ISO-filen bränner du den med valfritt brännarprogram och startar om datorn med CD-skivan instoppad. Jag har tidigare skrivit om olika sätt att prova Ubuntu här.


Andra bloggar om , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.