Idag trädde IPRED-lagen i kraft

Idag träder den omtalade fildelningslagen IPRED i kraft. IPRED-lagen innebär i kort att upphovsrättsinnehavare får rätt att via domstol begära ut uppgifter om vem som står bakom ett IP-nummer som misstänks för illegal fildelning. De har även rätt att lagra IP-nummer som används vid illegal fildelning.

Uppgifter ska inte kunna begäras ut för fildelning som skett innan idag (1:a april) då lagen trädde i kraft. När upphovsrättsinnehavarna har fått änvändaruppgifter kan de skicka varningsbrev där de även kan kräva pengar från den som står bakom abonnemanget. Om fildelningen fortsätter kan målet prövas i civil domstol och om det rör sig om omfattande fildelning kan även en polisanmälan lämnas in.

Många säger att lagen är ett slag i luften mot att stoppa den illegala fildelningen eftersom det kommer fram mängder av tjänster som erbjuder anonymitet – ofta mot en mindre avgift. Det här betyder alltså att istället för att artisterna tjänar pengar så går konsumenternas pengar till företag som erbjuder sätt att göra sina användare anonyma.

Om du vill surfa säkert på internet och inte vill att folk ska snoka i hur du surfar kan du hos Datorkanalen.se läsa om flera olika sätt att göra dig anonym på internet.

Nu återstår det bara att vänta och se vilka effekter lagen kommer få på fildelningen. Vi lär inte behöva vänta så länge för redan idag har fem mediebolag begärt ut uppgifter om användaren bakom ett IP-nummer som har delat ut ljudböcker på nätet.

Är IPRED en bra lag som skyddar upphovsrättsinnehavare eller är den bara en inskränkning i den personliga intregriteten? Vad tycker du?


Andra bloggar om , , , , , ,

4 tankar på “Idag trädde IPRED-lagen i kraft”

 1. Är du för eller emot IPRED?

  Nu kan du rösta!
  Skicka sms med texten m13ser14 NEJ om du är emot
  eller m13ser14 JA om du är för IPRED, till numret 72500

  Sen får du veta resultats sidan.

 2. Jag måste säga så här i efterhand att efter två veckor att det börja kännas som ett “slag i luften” som du skrev. Vad jag vet har de inte ens fått ut personen bakom ip’et för ljudböckerna. Och om inte ens det går, hur ska de ta alla privat personer som är smartare än vad man tror? Nej jag tror inte det blir så mycket och fler börja gå tillbaka till sina gammla varnor imed att det känns så ynkligt.
  Men jag är mycket skepptisk med denna lag dock, ska man stoppa nerladdningen eller bara tjänsa pengar på den?

 3. Jag har inte heller hört något angående ljudböckerna sedan de lämnade in anmälan. Jag antar att vad man kan göra nu är att vänta och se vad det blir av det hela.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.