Prova operativsystem säkert i VirtualBox

Är du nyfiken av dig och vill prova på flera olika operativsystem men är rädd att något ska gå på tok i din iver att testa alla möjliga konstiga inställningar? I så fall kommer programmet VirtualBox väl till pass.

Virtualbox låter dig på ett enkelt och överskådligt sätt hålla reda på flera olika virtuella datorer som du kan starta inuti ditt nuvarande operativsystem utan att påverka det system du använder.

Virtualbox - Klicka för att förstora

VirtualBox är helt gratis att använda och i Ubuntu installerar du det enkelt genom pakethanteraren Synaptic. Använder du Windows kan du ladda ner programmet från www.virtualbox.org och sedan följa installationsanvisningarna.

Hur fungerar det?

För att använda VirtualBox behöver du ett operativsystem att installera i din nya virtuella dator. Jag kommer här använda mig av den senaste versionen av det fria operativsystemet Ubuntu som du kan hämta som en ISO-fil (CD-avbildning) här, men det går precis lika bra att använda något annat operativsystem.

När du har tillgång till ett operativsystem som en ISO-fil eller på en fysisk skiva är det dags att börja med det roliga. Starta Virtualbox och välj New för att börja ställa in din virtuella dator.

Välj namn - Klicka för att förstora

Skriv in ett namn för din dator och välj vilken typ av operativsystem du ska installera på den. Nästa steg är att välja hur mycket av ditt ramminne som ska användas av den virtuella datorn.

Välj RAM - Klicka för att förstora

Sista steget är att välja hur stor hårddisk du vill ha och sedan är grundinställningarna klara. Ska du inte testa något speciellt brukar standardinställningen för hårddisken fungera alldeles utmärkt.

virtualbox2

Innan du startar upp din nya dator måste du välja en vilken skiva du har ditt operativsystem på, vilket du gör genom att trycka på CD/DVD-ROM. Kryssa sedan i att du vill montera en CD/DVD och välj om du ska använda dig av din fysiska skivläsare eller en ISO-fil.

Välj CD/DVD - Klicka för att förstora

Om du väljer alternativet ISO- fil måste du också berätta för programmet av filen ligger genom att trycka på mappikonen till höger. Där kan du välja bland de ISO-filer som du tidigare har lagt till och ligger inte din skiva där väljer du Add och letar upp din ISO-fil.

Välj ISO-fil - Klicka för att förstora

Nu är du klar och det är bara att trycka på Start för att starta din virtuella maskin som om det vore en helt vanlig dator.

ubuntu-i-virtuell-maskin

Nu kan du testa en massa olika kombinationer av operativsystem utan att behöva vara rädd att något ska gå snett när du tänjer på gränserna.


Andra bloggar om , , , , , , , ,

1 tanke på “Prova operativsystem säkert i VirtualBox”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.