Gmail till thunderbird med IMAP

ThunderbirdOm du har ett Gmail-konto men vill slippa logga in via webben kan du använda dig av ett vanligt e-postprogram, en mail-klient. Jag ska visa hur du konfigurerar e-postprogrammet Thunderbird så att det synkroniserar dina mail med hjälp av protokollet IMAP (Internet Message Access Protocol). Thunderbird är gratis och kan laddas ner här om du inte redan använder det. (Använder du Ubuntu eller liknande Linuxdistribution finns Thunderbird i programarkiven). Vill du skapa ett nytt e-postkonto hos Gmail kan du göra det på www.gmail.com

När man hämtar hem epost, till sin dator, från en epost-server är det vanligt att man använder sig av protokollet POP3 vilket innebär att breven flyttas från servern till din dator och därmed har du den enda kopian av breven liggandes på din egen hårddisk. Det här kan vara bra om du exempelvis har en dålig internetuppkoppling och inte vill synkronisera med servern hela tiden när du läser dina brev. (Alternativt kan du ofta välja att låta alla brev ligga kvar på servern även om du har hämtat hem dem till din dator men det resulterar snabbt i en överfull inkorg).

Många gånger kan det däremot vara en bättre lösning att använda sig av IMAP som, istället för att flytta dina brev från servern till din dator, synkroniserar ditt epost-program med servern och alltså ser till att du alltid har samma brev i inkorgen på din lokala dator som på inkorgen på servern. Brev tas bara bort när du vill det och tar du bort ett brev från din dator så försvinner det från servern och tvärt om. Fördelen med detta är att du fortfarande kan komma åt din inkorg från en annan dator via nätet trots att du har hämtat alla brev till din dator. Du blir dessutom inte av med dina brev om du skulle råka ut för en hårddiskkrash.

Hur gör jag för att ställa in Gmail och Thunderbird för IMAP?

GmailBörja med att logga in på Gmail och klicka dig vidare till menyn inställningar som du hittar uppe i högra hörnet. Gå vidare till Vidarebefodran och POP/IMAP och kryssa i att du vill aktivera IMAP. När du sedan sparar ändringarna är du klar med inställningarna hos Gmail.

Starta nu Thunderbird och gå till Verktyg –> Kontoinställningar (Edit –> Account Settings i engelska versionen). Där väljer du Lägg till konto och sedan Konto för e-post. Skriv in dina uppgifter och när du sedan ska välja kontotyp kryssar du i IMAP och skriver in imap.gmail.com som serveradress för inkommande och smtp.gmail.com som adress för utgående.

Om du redan har ett e-postkonto i Thunderbird kommer det kontot att användas som standard för utgående post och du kommer inte kunna välja att skriva in någon adress för utgående post här. Vill du använda olika sändkonton för dina e-postadresser för du lägga till dem separat bland Server för utgående e-post (SMTP) bland kontoinställningarna.

När du ska skriva in ditt användarnamn skriver du in hela din e-postadress inklusive @gmail.com.

När ditt konto är skapat måste du ändra en del inställningar för att allt ska fungera. Börja med att gå till Serverinställningar för ditt konto och välj SSL under Säkerhetsinställningar och kontrollera att värdet i rutan Port ändrades till 993 (annars kan du skriva in det manuellt).

Kontoinstallningar - Klicka för att förstora

Välj när du vill att Thunderbird ska kontrollera om det har kommit nya meddelanden och gå sedan till Server för utgående e-post (SMTP) och välj smtp.gmail.com från listan. Klicka på redigera och kontrollera att inställningarna är följande:

  • Servernamn: smtp.gmail.com
  • Port: 587
  • Användarnamn: Hela din e-postadress
  • Säker förbindelse: TLS

smtp server - Klicka för att förstora

Nu är inställningarna klara och du kan börja använda Thunderbird för att hantera din e-post direkt på skrivbordet istället för att surfa ut på nätet.


Andra bloggar om , , , ,

2 tankar på “Gmail till thunderbird med IMAP”

  1. Pingback: Download film

Kommentarer är stängda.