Hantera Grub grafiskt

Om du använder Ubuntu har du troligtvis kommit i kontakt med Grub, det lilla program som ser till att du kan starta ditt operativsystem när du startar datorn. Har du flera operativsystem installerade på datorn så är det i Grub som du väljer vilket som ska starta.

Grub - Klicka för att förstora

Det finns många anledningar att ändra inställningarna för Grub. Du kanske vill ändra vilket operativsystem som ska vara ditt standardval när datorn startas eller hur lång tid det ska ta innan det alternativet startas automatiskt. En annan anledning kan vara att du vill snygga till hur det ser ut när din dator startas genom att lägga till en passande bakgrundsbild.

Grub med bakgrundsbild - Klicka för att förstora

Om du vill så kan du ändra alla de här inställningarna genom att pilla lite i en textfil men vill du inte gräva ner sig i en fil full med text så finns alternativet Startup Manager som låter dig ändra alla dessa inställningar, på ett enkelt sätt och med ett grafiskt gränssnitt, utan att du egentligen behöver lära dig något om hur det fungerar. Vill du exempelvis ändra hur lång tid det ska ta innan standardalternativet startas så skriver du bara in antalet sekunder i rutan för det ändamålet.

Startup manager

Vill du ändra utseendet klickar du dig vidare till fliken Utseende där du exempelvis kan lägga till bakgrundsfärger eller en bakgrundsbild.

Startup manager utseende - Klicka för att förstora

Tänk på att du inta kan lägga till vilken bild som helst som bakgrundsbild här eftersom bilden ska visas innan operativsystemet laddas. På hemsidan www.gnome-look.org kan du hitta mängder av bakgrundsbilder att använda, testa att söka efter grub på den sidan och se vad du hittar.

Startup Manager är, precis som de flesta linuxprogram helt gratis och hämtas och installeras enkelt via den inbyggda pakethanteraren Synaptic genom att söka efter startupmanager.

Synaptic - Klicka för att förstora

När programmet är installerat lägger det sig under System –> Administration –> Startup-manager (eller Uppstartshanterare om du har svenska som språk)


Andra bloggar om , , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.