Hur mår dina hårddiskar?

Har du funderat över hur dina hårddiskar mår egentligen? Alltså inte om de skulle råka ha en förkylning eller liknande utan ifall de riskerar att krascha och dra alla dina viktiga filer med sig i fallet.

Att kunna känna av hur en hårddisk mår är inte alltid det lättaste men om det har gått så långt att den börjar låta konstigt kan det vara en bra idé att så fort som möjligt ta en säkerhetskopia på alla filer som man vill spara och sedan byta ut den “krassliga” disken.

Nu kanske du inte vill vänta så länge att det börjar låta om disken innan du får reda på att något är på gång. I de flesta modernare hårddiskar finns det inbyggda kontrollfunktioner som kallas “Smart”. För att använda dig av de här kontrollfunktionerna behöver du ett program som förstår sig på de här funktionerna och kan förmedla informationen till dig.

Ett sådant program är GSmartControl som dessutom är helt gratis att ladda ner och finns för båda Windows, Linux och Mac.

Programmet är väldigt enkelt att använda och när det är installerat kan du göra kontroller för att se om dina hårddiskar fungerar som de ska.

GSmartControl - Klicka för att förstora

Genom att högerklicka på en av hårddiskarna får du upp mer information och kan manuellt starta en genomsökning för att leta efter fel.

GSmartControl - Klicka för att förstora

Att en hårddisk mår bra enligt ett sånt här test är aldrig någon garanti för att den inte kommer krascha men om du i tid får reda på när något börjar gå snett så minimerar du i alla fall risken för att få en obehaglig överraskning.


Andra bloggar om , , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.