Sverige slår rekord – i Spam

Att en stor del av all epost som skickas består av spam (oönskad epost) vet de flesta som har en epost-adress. Däremot så kunde man ju tro att det fanns gränser för hur stor del av all epost som kunde vara spam. TKJ skriver idag om att andelen spam under maj månad uppgick till hela 97 procent! bland all epost som skickades till svenska företag och offentlig sektor.spam

Att det kan skickas ut så här mycket spam utan att någon kan stoppa de som skickar ut dem beror på att de inte skickas från ett och samma ställe. Metoderna för att skicka ut spam blir mer och mer sofistikerade och för att inte bli upptäckta används botnät. Ett botnät är ett nätverk av kapade datorer som kontrolleras av kaparen för att t.ex. skicka ut spam.

En dator blir medlem i ett botnät genom att den blir smittad av en trojan som är specialgjord för att ta kontroll över datorer. För att se till att din dator inte ingår i ett botnät bör du alltid ha ett uppdaterat antivirusprogram i din dator och alltid installera alla säkerhetsuppdateringar till ditt operativsystem och dina program. Struntar du i att sköta underhållet av din dator kan du helt omedvetet bistå med datorkraft för att förstärka spamvågen.


Andra bloggar om , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.