Hur säkert är ditt lösenord?

Använder du säkra lösenord till dina internettjänster? Många använder allt för enkla lösenord för att lättare komma ihåg dem och ofta återanvänds lösenord till flera olika tjänster.

Att återanvända lösenord eller använda för enkla lösenord är dåligt eftersom det underlättar för kriminella som vill komma åt dina konton.

För att ett lösenord ska vara svårt att knäcka bör det innehålla både stora och små bokstäver samt siffror och specialtecken (t.ex. !&%¤). Dessutom bör det inte gå att koppla till dig genom exempelvis soffror från ditt personnumer eller liknande.

Testa om du kan skapa ett starkt lösenord på www.testalosenord.se. Där kan du även få fler tips på hur du skapar ett säkrare lösenord.

Att skapa ett starkt lösenord är dock bara första steget till att höja säkerheten på sina lösenord. På kommunikationsmyndighetens (PTS) hemsida för lösenord kan man bland annat läsa om följande saker man bör tänka på i behandlingen av sina lösenord:

  • Använd inte samma lösenord på flera ställen.
  • Förvara ditt lösenord så att andra inte kommer åt det.
  • Ge aldrig ut dina lösenord till någon annan.
  • Byt ut dina lösenord med jämna mellanrum.
  • Byt direkt ut lösenord som finns som standard, i exempelvis utrustning för trådlöst nätverk, eller som tilldelas automatiskt.
  • Ge absolut aldrig ut ditt lösenord till någon som säger sig behöva det. Personal som arbetar med till exempel IT-support har oftast egna lösenord, och har därför inget intresse av att få reda på ditt. Det kan istället handla om en bedragare som försöker lura dig att avslöja ditt lösenord.
  • Behandla eventuella nedskrivna lösenord som värdepapper.

Men hur ska man då kunna hålla isär och hålla reda på alla svårknäckta lösenord om man inte får ha samma lösenord på flera olika ställen?

Ett sätt är att använda ett program som håller reda på lösenorden åt dig. Exempel på lösenordshanterare är LastPass och Keepass.

Andra bloggar om , , , , , , ,

2 tankar på “Hur säkert är ditt lösenord?”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.