Voddler – ett Spotify för film

Äntligen börjar det hända lite spännande saker även inom filmbranschen och precis som med musiken är det en svensk tjänst som visar vägen. Voddler heter den nya tjänsten som ska erbjuda filmer strömmat, på samma sätt som Spotify. Du kommer alltså inte att spara filmerna på din hårddisk utan de kommer laddas ner samtidigt som du tittar på den. Filmerna i Voddler ska erbjudas på tre olika sätt, en gratis reklamfinansierad tjänst, ett abonnemang med månadskostnad samt till sist en möjlighet att betala per film man ser.

Voddler

Tanken är att de nyaste filmerna ska kunna erbjudas till de som betalar per film samtidigt som filmen släpps på bio vilket jag tycker låter som en bra idé. Förhoppningsvis kommer då de som betalar för ett abonnemang få en billigare kostnad på de här premiärvisningarna. Efter att filmerna har visats i “premiärfönstret” en tid kommer filmerna erbjudas till de med betalabonnemang och till sist till de med gratisabonnemang. Alla filmer kommer inte gå den här vägen, en del filmer kommer erbjudas direkt till kunderna med gratisabonnemang men vi ska nog inte räkna med det blir några storfilmer som tar den genvägen.

Om det här ska bli bra tror jag dock för det första att det här “premiärfönstret” måste vara ganska kort, folk accepterar inte att de ska behöva vänta flera månader på att få se en film och samtidigt betala en månadskostnad för ett abonnemang. Framför allt så måste man sluta med att ha premiär vid olika datum beroende på var i världen man bor. När filmen finns tillgänglig så vill vi kunna se den också.

För det andra så kan jag inte riktigt komma på hur de ska lösa reklamtjänsten så att kunderna är nöjda med den. Som jag ser det vore det bästa att, precis som på bio, visa all reklam i början och sedan visa hela filmen utan avbrott. Börjar man visa reklam mitt i filmerna tror jag att kunderna kommer svika.

Voddler är ännu inte öppet för allmänheten men du kan redan nu registrera dig på deras hemsida för att bli medlem så fort de öppnar. Är du dessutom kund hos bredbandsbolaget kan du via deras hemsida registrera dig för att få tillgång till Voddler före alla andra.

Läs mer om Voddler:
IDG: Premiär för ny svensk filmtjänst


Andra bloggar om , , , , , ,

5 tankar på “Voddler – ett Spotify för film”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.