6 saker att tänka på innan du surfar mobilt utomlands

Jag var nyligen ute och reste utomlands vilket är anledningen till att bloggen inte har blivit uppdaterad den senaste veckan. Jag kom då i kontakt med ett problem som många andra upptäcker under utlandsvistelser, nämligen att det är väldigt dyrt att använda mobiltelefonen utomlands. Nu är det inte vanliga samtal som jag tänker på utan när man använder mobiltelefonen för att surfa på nätet.Opera mini

När jag slog på telefonen på flygplatsen efter att ha landat fick jag ett sms från min operatör. I sms:et fanns en del prisuppgifter som skulle gälla i det aktuella landet och däribland priset för mobil datatrafik nämligen 120 kr/MB. Alla får inte den här informationen och då och då läser jag om personer som har fått en chock när de har fått se telefonräkningen efter en utlandsresa. När räkningarna har nått så höga höjder att det skrivs om det i tidningarna beror det ofta på att någon har använt telefonen som navigator och laddat ner kartor till navigationsprogrammet. Kartbilder tar mycket plats och pengarna rasar snabbt iväg om man har en snabb 3G telefon och en dyr trafiktaxa.

Många kan också bli lurade av att de i Sverige surfar gratis i mobiloperatörens egen portal vilket oftast inte gäller utomlands.

Måste du surfa med mobilen utomlands kan det vara en god idé att använda webbläsaren Opera Mini istället för mobilens inbyggda webbläsare eftersom du då använder mycket mindre datatrafik när du surfar.

Här är sex saker du bör tänka på innan du tar med dig din mobil eller ditt mobila internet utomlands.

  1. Kontrollera priset hos din operatör för mobil datatrafik i det land du ska åka till.
  2. Kontrollera om det finns tillägg till abonnemanget som gör det billigare att surfa utomlands.
  3. Se till att alla program som använder internet är avstängda om du inte behöver dem.
  4. Kontrollera hur mycket datatrafik som används av de program du måste använda.
  5. Använd en webbläsare som inte konsumerar så mycket datatrafik.
  6. Stäng, om möjligt, av 3G på telefonen så rinner trafiken inte iväg så fort om du inte tänker dig för.

Andra bloggar om , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.