Är bredband en rättighet?

Internet är inte speciellt gammalt sett ur ett lite större perspektiv men redan är det i stort sett en nödvändighet för många om man ska klara av vardagen. Vi söker efter information skickar brev och sköter bankärenden via nätet och det känns lika självklart att vi ska ha tillgång till allt detta som att vi ska ha tillgång till elektricitet och telefon. Men vad skulle hända om du skulle flytta någonstans dit det inte finns internetuppkoppling? Eller skulle du klara av att sköta dina vardagliga sysslor om du som person skulle bli nekad att använda internet?

Säkerhetsföretaget Kaspersky Labs vd, Eugene Kaspersky vill införa ett slags personligt internet-pass och vill att man ska vara tvungen att kunna identifiera sig på internet för att få använda det. Mycket av det som finns på internet bygger på att man kan vara anonym men Kaspersky menar att internet skulle bli mycket säkrare om alla som använde det kunde identifieras.

I Finland tycker man att alla ska ha tillgång till bredband och lagstiftar om rätten till bredband. Alla ska kunna på tillgång till internet men en lägsta hastighet av minst en megabit per sekund innan juli nästa år. Finland har också satt upp som mål att alla ska ha tillgång till internet med 100 megabit per sekund till 2015 men där kan man nog få det svårt att täcka in alla.

Borde det lagstiftas om att alla ska få tillgång till internet även i Sverige eller får man skylla sig själv om man inte vill bo där alla andra bor? Ska man få vara helt anonym på nätet eller ska det införas en internetpolis som kräver att du ska identifiera dig överallt när du surfar och ska man bli nekad tillgång till internet om man har misskött sig? Vem är det som ska avgöra om du sköter dig eller inte? I Kina får de exempelvis inte surfa på utländska nyhetskanalers hemsidor eller andra sidor som skulle kunna vara kritiska mot de som bestämmer. Censur eller inte?

Vart är vi på väg?

Bild: FreeDigitalPhotos.net

Är internet en förmån eller en rättighet? Vilket håll tycker du att vi ska gå åt?

Andra bloggar om , , ,

3 tankar på “Är bredband en rättighet?”

  1. Jag är övertygad om att Internet vore ett otroligt mycket bättre ställe att vara på om man var tvungen att identifiera sig (förutsatt att säkerhetsmekanismen är 100%ig). I slutändan är det ju en avvägning mot den personliga integriteten, men det kan man åtminstone teoretiskt styra med hjälp av regelverk som förbjuder t.ex. sparande av loggar för allt som inte är direkt missbruk.

    Oavsett är det en idé som man inte direkt skall avvisa. Personligen skulle jag inte ha något emot att behöva identifiera mig på Internet.

  2. Du är nog inte den enda som inte skulle ha något emot att identifiera sig på internet men det är långt ifrån alla som känner likadant. Framförallt eftersom en hundraprocentig säkerhetslösning inte går att skapa.

    Det skulle också innebära en väldig massa problem vid identifiering. Hur löser man att flera i ett hus använder samma internetlina och därmed har samma IP-nummer? Det skulle inte heller gå att fortsätta med öppna surfzoner.

    En lösning skulle ju kunna vara att man identifierade sig i webbläsaren när man skulle börja surfa men internet är ju så mycket mer än surf via webbläsaren.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.