Ipred åter i rampljuset

Det har nu gått lite drygt ett halvår sedan Ipredlagen trädde i kraft. Lagen skulle göra det enklare för upphovsrättsinnehavare att begära ut personuppgifter på internetanvändare från bredbandsoperatörerna vid misstanke om fildelning.

Antipiratbyrån låg inte på latsidan och bara några timmar efter att lagen trädde i kraft hade man, på uppdrag av några upphovsrättsinnehavare, lämnat in en anmälan mot en privatperson som lagrade ljudböcker på en ftp-server. De som har tillgång till användarnamn och lösenord till servern skulle därför kunna ladda ner dess böcker.

ephone

Tingsrätten dömde operatören Ephone till att lämna ut användaruppgifterna men Ephone, som ville värna om integriteten hos sin kund, motsatte sig beslutet och överklagade tingsrättens dom. Nu har hovrätten sagt sitt om saken och de upphäver tingsrättens beslut eftersom att det för det första inte står klart om det var några fler än antipiratbyrån som hade tillgång till servern. För det andra står det inte heller klart hur antipiratbyråns representant har lyckats komma in på servern eftersom det krävs användarnamn och lösenord för att få tillgång till materialet.

Med tanke på vilka saker som inte har kunnat styrkas eller bevisas känns det konstigt att tingsrätten dömde som den gjorde men hovrätten var inte heller helt enig i sitt beslut och det föll på ordförandens utslagsröst att fälla avgörandet.

Nu återstår det att se om även det här beslutet kommer att överklagas till högre instans eller om det stannar vid det här beslutet.

Läs mer om hovrättens dom:
SvD
Expressen
DN
Aftonbladet

Andra bloggar om , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.