Nya Ubuntu är här

Nyligen släpptes den nya versionen av det populära operativsystemet Ubuntu. Versionen har nummer 9.10 eftersom den släpptes i oktober -09, men den kallas också Karmic Koala.

here

Ubuntu är enligt mitt tycke den okrönte konungen när det handlar om Linuxbaserade operativsystem som är enkla att använda. Det mesta du behöver finns med från start och saknar du något är det bara att söka i det medföljande programarkivet, du behöver alltså inte ge dig ut och leta runt på internet.

Det kostar ingenting att skaffa Ubuntu och för att hämta hem det går du till dess hemsida där du kan välja att ladda ner installationsskivan direkt som en ISO-fil (CD-avbildning) eller via torrent. Om du har en 64-bitars processor och vill kunna använda dig av mer är ungefär 3GB ram kan du hämta hem 64-bitars versionen (eller andra versioner) här.

När du har hämtat hem ISO-filen bränner du den med valfritt brännarprogram och startar om datorn med CD-skivan instoppad.

För att testa och se vad man tycker behöver man inte ens installera någonting för när man startar om sin dator med installationsskivan i så får man ett alternativ att starta Ubuntu utan att installera. När man använder det alternativet så får man räkna med att systemet är långsammare eftersom data laddas från skivan istället för hårddisken – framförallt under uppstarten. Trots att det är lite långsammare är det ett utmärkt alternativ om man vill vara lite försiktig och vill se hur det ser ut innan man installerar för att inte köpa grisen i säcken.

Om du gillar det du ser när du har startat Ubuntu utan att installera är det bara att starta installationen via ikonen som ligger på skrivbordet och följa den enkla installationsguiden.

Du kan också testa Ubuntu genom att installera det i en virtuell maskin genom programmet VirtualBox. Det enklare än vad man kan tro att använda och jag har skrivit om det här. Fler sätt att testa Ubuntu på kan du läsa om här.

Andra bloggar om , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.