Robotar

Robotar är fascinerande maskiner, de finns i en mängd utföranden, från väldigt enkla som bara ska kunna utföra en enda sak, till väldigt avancerade och komplexa som ska kunna utföra mängder av sysslor och även fatta egna beslut.

Robotar är döda ting och har inga känslor men det är ändå något som lockar i att förklara en robots beteende med mänskliga beteenden. Det är inte för intet som filmroboten Wall-E har blivit så populär. Han består av en samling kretsar och metalldelar men har ändå en väldigt stark personlighet.

wall-e

Vad som är ännu mer spännande är att själv vara med och utveckla en robot. Att vara med från början när den inte kan göra någonting till att den börjar göra som man säger till den och slutligen fattar “egna beslut” inom ramen för de regler man har gett den.

Jag har precis avslutat en projektkurs på Linköpings universitet där vi i en grupp med åtta studenter utvecklade styrningen av en robot som numera kan få order om vart den ska åka. Från en trådlöst ansluten dator placerar man ut punkter på en satellitkarta för att berätta för roboten var man vill att den ska åka. Roboten använder sig sedan av bland annat en GPS för att se till att den tar sig till rätt ställe.

bandvagn

Under projektet så gjorde vi även en film som visar lite av vad roboten kan göra och hur det ser ut när man, via den trådlöst anslutna datorn, berättar vart man vill att den ska åka. Filmen kan du se här nedan.

För dig som vill läsa mer om bandvagnen kan du besöka projektets hemsida eller Robotnytt.se, Sveriges största robotblogg, som också har skrivit om bandvagnen.

Andra bloggar om , , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.