Så många har tillgång till bredband

Hälften av alla hushåll i Europa hade 2008 tillgång till bredband visar statistik från Eurostat. Det är en rejäl ökning under de senare åren vilket visas i diagrammet nedan.

Tillgång till bredband i Europa

Nu ser det ju inte så här bra ut för alla länder i Europa utan skillnaderna är stora, men här hemma i Sverige ligger vi riktigt bra till. Andelen svenska hushåll som har tillgång till bredband är 71% vilket placerar oss på en tredjeplats, efter Danmark och Nederländerna på 74%. Om vi inte bara skulle räkna med bredbandsuppkopplingar utan även långsammare varianter kommer vi upp i 84% och kniper en placering genom att passera Danmark.

Att det är stora skillnader mellan länder är enkelt att se i diagrammet nedanför. I Rumänien till exempel så är det endast 13% av hushållen som har tillgång till bredband. Värt att notera är dock att de här siffrorna inte betyder att det bara är 13% av befolkningen i Rumänien som har tillgång till internet. Om man räknar all typ av internetuppkoppling är det 30% av hushållen i Rumänien som har tillgång till internet. Med den siffran placerar man sig över Bulgarien som med sina 25% sämst i Europa.

Tillgång till bredband per land

Vi kan också utläsa ur diagrammet ovanför att i grannlandet Finland så har 66% av hushålllen tillgång till bradband.Det här betyder att de har en del att arbeta med eftersom de, vilket jag har skrivit om i ett tidigare inlägg, lagstiftar om att alla ska ha tillgång till bredband innan juli nästa år. Det ska bli riktigt spännande att få se hur de lyckas med och därmed seglar om resten av Europa.

Grafiken är hämtad från internetstatistik.se

Andra bloggar om , , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.