Gratis ska vara gratis

För en tid sedan fick jag en fråga om varför man var tvungen att betala för ett gratisprogram. Jag kommer inte ihåg riktigt vilket program det var men det handlade om ett ett vanligt gratisprogram som går att ladda ner helt gratis från internet.

Vad som hände var att under installationen dök det upp en ruta som ville att du skulle skicka ett betal-sms till ett visst nummer för att få en kod som du sedan kan använda för att fortsätta installationen. Råkar du ut för det här bör du genast stänga installationen och sedan kan du kasta installationsfilen – du har nämligen råkat ut för ett omgjort program som försöker lura dig på pengar.

Bildredigeringsprogrammet Gimp, kontorssviten Open Office webbläsaren Firefox eller andra gratisprogram är fritt att ladda ner och kostar ingenting att använda. Det säkraste sättet att hitta en korrekt och uppdaterad version av programmet är att besöka dess egen hemsida. Tycker du att det är svårt att hitta hemsidan för det program du letar efter kan du försöka med hemsidan download.com där du kan hitta flera kända gratisprogram. Här finns även en del program som kostar pengar så läs informationstexten till det program du vill ha innan du laddar ner det.

Andra bloggar om , , ,

2 tankar på “Gratis ska vara gratis”

  1. Självklart ska gratis vara gratis. Det är ju det som är hela idén med just begreppet gratis. Men det finns många program som skryter med att du kan ladda ner dem gratis. Men när du sedan laddat ner och installerat dem fårstår man att det bara är en prova-på-variant man har fått hem. Trist sätt att marknadsföra sina produkter. Det ska tydligt anges om det är trial- eller freeware.
    Jag fokuserar på att bara tipsa om riktiga gratisprogram.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.