HDTV i marknätet

Nu börjar det hända lite saker när det gäller högupplösta TV-sändningar. Tidigare har man bara kunnat se sändningar i HD-kvalitet via satellit eller kabel-TV, men nu ska det bli ändring på det.

Företaget Teracom som driver det digitala marknätet planerar att börja sända upp till åtta HD-kanaler redan nu i höst. Det är dock inte klart ännu vilka kanaler som ska ingå men förhandlingar sker med olika TV-kanaler.

Anledningen till att det är just åtta kanaler som ska väljas ut är helt enkelt platsbrist. En HD-kanal kräver mångdubbelt mer plats än en “vanlig” kanal.

Den nya sändningstekniken kallas dvb-t2 och för att kunna se de nya kanalerna måste du skaffa en digitalbox som klarar av att hantera de nya signalerna. Eftersom den här uppgraderingen, till skillnad mot uppgraderingen från analog till digital TV, är helt frivillig lär det inte ske några subventioneringar av boxar som vi har sett tidigare men förhoppningsvis sänks priset när de börjar produceras i lite större mängder.

Nu får vi hoppas på att det här startskottet som gör att vi kan få se lite mer HD-kanaler i Sverige för de som inte har kabel-tv eller satellit..

Andra bloggar om , , , ,

1 tanke på “HDTV i marknätet”

  1. Rats.
    Jag som verkligen ansträngde mig att se till att nya tv:n jag köpte 2008 skulle ha MPEG-4 har alltså kastat pengar i sjön. Suck. Kunde inte Teracom ha kläckt ur sig det där lite tidigare och lite tydligare?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.