Se upp för scareware

Ett fenomen som börjar bli allt vanligare på nätet är något som kallas scareware. Scareware är benämningen på program som utger sig för att vara säkerhetsprogram, som exempelvis anti-virusprogram, men istället visar sig vara det motsatta. De här programmen utnyttjar användarens rädsla för att bli sårbar på internet genom att ge varningar där det står att användarens dator är sårbar, kan vara infekterad eller liknande. För att man som användare ska tro på budskapet använder sig programmen av loggor och namn som påminner om respektabla IT-säkerhetsföretag eller kända säkerhetsprogram.

Med varningen som man får följer ofta en uppmaning att söka igenom datorn efter sårbarheter eller att köpa programmet som kan ta bort den påhittade sårbarheten. Vad som istället händer är att din dator söks igenom efter uppgifter som programmakarna kan ha nytta av, som bankkortsuppgifter användarnamn eller lösenord. Betalar du programmet med kort så har du inte bara gett programmakarna pengar för ett program som inte hjälper dig, du har också gett dem full tillgång till dina kortuppgifter.

Många gånger är varningarna maskerade för att det ska se ut som om varningen kommer från Windows så det gäller att vara uppmärksam när det dyker upp en varningsruta som man inte känner igen.

För att skydda sig mot såna här program gäller det att vara vaksam. Lita inte på virusvarningar från någon annan källa än ditt anti-virusprogram och se till att ha anti-virusprogram likväl som operativsystemet och övriga program uppdaterade. Nya säkerhetsbrister upptäcks ständigt och det är bara genom att hålla dina program uppdaterade som du ger de som underhåller programmen en chans att skydda dig.

Andra bloggar om , ,

2 tankar på “Se upp för scareware”

  1. Har också märkt av det där du nämner på sista tiden. Att man får upp en massa varnings tjafs från okända utgivare som vill att man ska installera diverse olika skydd. Men jag klickar bort/blockar allt sånt.

    Värsta är ju att det dyker upp även falska uppdateringar för diverse olika program också…så det gäller att hålla sig uppdaterad om farorna, så att man slipper onödig huvudvärk och kostnader.

  2. Tyvärr sannt.

    Jag raderar nu för tiden alla erbjudanden om dylika produkter. Låter min nätleverantör tillhandahålla de säkerhetsprodukter jag behöver. Snålhet bedrar oft vishet.

    Det kanske är på tiden att börja polisanmäla alla dessa bedrägeriförsök. Personlig integritet är dubbelsidig. Ett annonymt nät är väl OK, men då krävs det att användarna upträder juste.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.