Använder du standardlösenord?

Fler och fler prylar i våra hem blir uppkopplade mot internet och många av dessa levereras med ett standardlösenord som går att hitta i den medföljande manualen. Att inte byta ut det här standardlösenordet mot ett eget lösenord är tyvärr som att be om att någon för dig okänd person ska ta sig in på enheten och ta över kontrollen av den eftersom vem som helst kan hitta lösenordet efter en enkel sökning efter manualen på internet. Även om alla typer av enheter kanske inte känns lika farligt om de blir hackade så är det aldrig bra när vi själva inte har full kontroll av vad som händer med dem. Ett vanligt exempel på enheter som man köper och kopplar upp mot internet är webbkameror. Om man köper och kopplar upp en vanlig webbkamera utan att byta lösenord på den kan man nästan vara säker på att någon mer än du själv kommer smygtitta på vad den visar. Det finns till och med sidor på internet som samlar länkar till webbkameror som inte är skyddade. DN gjorde ett experiment där man kopplade in en vanlig webbkamera utan att byta lösenord och lät den vara uppkopplad mot internet under 7 månader. Under den tiden registerades obehöriga anslutningar över 6000 gånger från olika platser runt om i världen.

Förutom det här uppenbara scenariot att obehöriga kan koppla upp sig mot kameran och se vad den visar kan din kamera rent av användas som hjälpmedel vid storskaliga kriminella aktiviteter. Genom att hacka din oskyddade webbkamera tillsammans med tusentals andra lika oskyddade webbkameror, och sedan beordra alla samtidigt att skicka data till en specifik webbplats, kan webbplatsen överbelastas och sluta fungera, en så kallad DDoS attack (Distributed Denial of Service). Det här har gjorts många gånger tidigare och förra året utsattes exempelvis flera svenska tidningars webbplatser samtidigt för en sådan här attack.

En annan skrämmande tanke är att någon skulle kunna använda din utrustning för att via den sprida olagligt material och få det att se ut som att det kom ifrån dig istället för den som egentligen sprider det.

Ser du till att skydda dina uppkopplade enheter med bra lösenord? Läs mer om hur du skapar säkra lösenord och hur du får hjälp att hålla koll på dina lösenord här.

Andra bloggar om lösenord, säkerhetwebbkameror,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.