Smart hem för nybörjare

Man behöver faktiskt inte vara programmerare för att skaffa sig ett “smart hem”. Numera börjar lösningarna vara så pass användarvänliga att det räcker med att kunna navigera på en vanlig webbsida. Den enklaste form av smart hem man kan tänka sig är att skaffa någon av de fjärrstyrda strömbrytare, som går att hitta i de flesta butiker som säljer hemelektronik, och styra dessa med den medföljande fjärrkontrollen. Det här kan kännas lite kul en stund i början men ganska snart känner du att om systemet ska kunna kallas för “smart” så måste det ju innebära att du inte ska behöva sätta på eller stänga av strömbrytarna själv.

Jag ska i det här inlägget visa hur du kan börja styra ditt hem automatiskt genom att sätta upp enkla regler med hjälp av Telldus Live!. Mer specifikt ska vi titta på hur vi kan få några lampor i hemmet att tändas när solen går ner.

Det du behöver i form av hårdvara är dels en eller flera fjärrstyrda strömbrytare. I vårt exempel använder vi ett par enkla brytare från Nexa (det går faktiskt bra med de flesta vanliga fjärrströmbrytare så länge de tar emot signaler på 433 MHz).

Förutom det så behöver du en enhet som kan skicka signaler till dessa brytare (när man senare vill kunna styra saker baserat på värden från olika typer av sensorer vill man ha en enhet som både kan skicka och ta emot dessa signaler). Här ska vi använda oss av en Telldus Tellstick NET v2.

 

Börja med att registrera ett konto och logga in på Telldus Live!.
Därefter kan du under fliken “Hantera Platser” aktivera din Tellstick genom aktiveringskoden som står på enheten. Tänk på att din Tellstick måste vara uppkopplad till internet. När din Tellstick är aktiverad har du möjlighet att styra den med hjälp av appen Telldus Live! mobile eller webbläsare från var du vill i världen så länge du har tillgång till internet.

Nu vill du lägga till dina strömbrytare så att din Tellstick kan kommunicera med dem. Det gör du genom att klicka på det gröna plusset som du hittar under fliken “Kontrollera Enheter”. Först måste vi välja vilken typ av enhet det är vi vill lägga till (i vårt fall är det en 433,92 MHz-enhet). Nästa steg är att välja märke (i vårt fall Nexa) och modell (i vårt fall en självlärande on/off) och sedan ge enheten ett namn.

Slutligen så behöver din Tellstick paras med din brytare. Olika mottagare sätts i upplärningsläge på lite olika sätt, våra Nexa-brytare är i upplärningsläge de första 10 sekunderna efter att man ansluter dem till vägguttaget så det gäller att vara snabb med att trycka på “Lär upp” i Telldus Live!. Om upplärningen lyckaskommer brytare slå på och av strömmen tre gånger som en bekräftelse på att allt fungerar som det ska.

 

Nu är alla grunder klara och vi kan börja med det roliga, nämligen att sätta upp regler för när brytaren ska slås på och av. Här finns det mängder av alternativ, som att schmalägga av och på vid olika tider under fliken “Redigera Schemaläggare” eller slå av och på när något händer under fliken “Trigga Händelser”. Vi går direkt till “Trigga Händelser” och sätter upp en ny regel genom plustecknet. Vi döper vår nya regel till exemplevis “Tänd bordslampa” och kan sedan i den vänsta kolumnen välja vad som ska trigga att lampan tänds. Här kan vi välja “När solen går ner”. I mittenkolumnen kan man sätta upp begränsningar, som att vår regel bara ska gälla på vardagar eller vissa tider.

I den högra kollumnen kan vi välja att det är vår bordslampa som ska slås på när solen går ner.

Grattis du har nu tagit första steget mot ett smartare hem med en bordslampa som automatisk tänds när solen går ner. Förutsatt att det nu var en bordslampa du kopplade in till strömbrytaren. Det kan ju faktiskt vara så att du kopplade in kaffebryggaren och ställde in att den skulle slås på när solen går upp (eller samma tid varje morgon, eller…).

Möjligheterna är närmast oändliga, vad vill du automatisera i ditt hem för att göra det lite smartare?

 

Andra bloggar om , ,

1 tanke på “Smart hem för nybörjare”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.