Surfa gratis inom EU

Många stänger av datatrafiken på telefonen och undviker att ringa eller SMSa så snart man passerar gränsen ut ur Sverige. Från och med den 15 juni i år kan man sluta med det för då försvinner det som kallas roamingavgifter för oss konsumenter inom hela EU. Roaming innebär att man är uppkopplad eller ringer/SMSar via en annan operatör än sin egen.

Så länge du befinner sig inom Sverige så kopplar din mobil bara upp sig mot din egen operatör. Förutom vid nödsamtal då andra operatörer kan utnyttjas om du saknar täckning hos din egen. Det är därför det ibland kan stå “Endast nödsamtal” i displayen, mobilen har alltså hittat täckning hos en annan operatör men inte din egen.

När du åker utomlands ser det annorlunda ut. För att kunna erbjuda möjligheten att ringa annat än nödsamtal när du är utomlands har operatörerna slutit avtal med varandra om att vi kunsumenter ska få utnyttja den andra operatörens täckning när man är i det landet. Eftersom man då belastar den operatörens nät så har de tagit ut en extra avgift för användandet och den avgiften har till slut i någon form hamnat på din mobilräkning.

De senaste åren har man inom EU jobbat för att få bort de här avgifterna och de har successivt minskat till att idag vara ganska små och från den 15 juni i år kommer de alltså vara helt borta. Operatörerna kan fortfarande ta ut avgifter från varandra vid roaming men det får inte längre påverka kostnaden för oss konsumenter. Du kan hitta mer information om maxpriserna för roaming inom EU på EUs hemsida för konsumentskydd eller på Europeiska Kommisionens hemsida (engelska).

Vissa operatörer försöker nu ta tillvara på situationen för att göra lite reklam för sig. Exempelvis har Telia gått ut med att man nu ska erbjuda gratis roaming till alla sina användare. Endast ett par månader innan det alltså blir lag på alla operatörer att erbjuda samma sak.

Brukar du stänga av all kommunikation från din mobil eller har du redan tidigare surfat på som vanligt när du har rest inom EU?

Andra bloggar om , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.