Programmering i förskolan

Väldigt mycket i det moderna samhället styrs av datorer. Men det är vi människor som styr datorerna genom att programmera hur de ska bete sig i olika situationer. Därför blir det allt vikigare att förstå grunderna i programmering, oavesett tilltänkt yrkeskarriär. Från och med juli i år står det med i läroplanen för grundskolan att alla ska lära sig programmering.

Detta kommer framförallt att läras ut på matematik- och tekniklektionerna. På matematiklektionerna ska eleverna lära sig att använda programmering för att “kunna undersöka problemställningar och matematiska begrepp, göra beräkningar och för att presentera och tolka data”. På tekniklektionerna ska eleverna lära sig att “styra egna konstruktioner eller andra föremål med programmering”.

Om du själv vill läsa de nya formuleringarna kan du på Skolverkets hemsida ladda ner hela läroplanen för grundskolan.

De här ändringarna i läroplanen gäller främst grundskolan men det finns inget som hindrar att man börjar lära ut programmering tidigare än så. Vi behöver komma bort från tanken att programmering är något svårt som man bara klarar av efter en lång avancerad utbildning. Det är sant att det finns avancerade utbildningar där man får lära sig att handskas med mer svårhanterliga situationer inom programmering, men man behöver ju inte börja där direkt. De grundläggande tankesätten och metoderna är ingen match för ett nyfiket barn. Här berättar exempelvis SVT hur sexåringar lär sig enkel programmering på en skola i Finspång.

Det går att jämföra utbildning i programmering med utbildning i språk. Trots att det kan krävas en univeristetsutbildning för att förstå sig på språk på djupet klarar vi redan som barn av att hantera det mest grundläggande som gör att vi kan utnyttja stora delar av språket som ett verktyg för att navigera i världen.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Andra bloggar om , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.