Hur skyddar jag mig mot ID-kapning?

ID-kapningar har blivit vanligare och det är svårt att skydda sig helt mot att en bedragare utnyttjar dina uppgifter till sin egen vinning. Det finns dock några enkla åtgärder som du kan göra för att markant minska risken för att bli drabbad. Åtgärderna som jag beskriver nedan är helt kostnadsfria och tar bara några minuter att genomföra så det finns egentligen ingen ursäkt till att inte genast se till att ha dessa punkter avklarade för att på så sätt förhoppningsvis slippa obehagliga överraskningar i framtiden.

Det första du bör göra är att spärra obehörig adressändring på Skatteverkets hemsida. Genom att göra detta kommer det fortsättningsvis krävas e-legitimation för att ändra din folkbokföringsadress.

Efter skatteverket är nästa steg att aktivera det som kallas för “adresslåset” hos Svensk Adressändring för att förhindra att någon obehörig adressändrar, lagrar eller eftersänder din post. Även detta steg innebär att det framöver kommer krävas e-legitimation för att kunna ändra vart din post tar vägen.

Genom att se till ingen annan än du kan ändra din folkbokföringsadress och att post som är ämnad till dig alltid kommer till din adress har du gjort det betydligt svårare för en obehörig att utnyttja ditt namn till att beställa varar och tjänster eller teckna upp sig på avtal, lån eller liknande som kan kosta dig stora summor. Det kan ta mycket tid och kraft att i efterhand reda ut så det är alltid lättare om man aldrig behöver vara med om det.

Även om du nu har sett till att din post faktiskt kommer till din postlåda finns det fortfarande sätt som en bedragare kan utnyttja din post. Om du inte har lås på din postlåda kan någon hämta upp din post innan dig. Personen kan då få tillgång till känslig information om dig som den sedan kan använda för att kapa din identitet. Ett sätt att komma undan en del av det här problemet är att se till att få så mycket som möjligt av sin post digitalt. Genom tjänsten Mina Meddelanden kan man få post till en digital brevlåda. Det finns flera olika brevlådor att välja mellan. Om det bara är post från myndigheter och kommuner man är intresserad av att få digitalt kan man använda brevlådan Min Myndighetspost. Vill man även ha post från de privata företag som är anslutna kan man använda någon av de privata alternativen som Kivra, Digimail eller Boks.

Även om tipsen ovan inte på något sätt kan garantera att du klarar dig från att utsättas för ID-kapning får du väldigt mycket skydd för liten insats så det är väldigt bra start.

Andra bloggar om , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.