Dyrare att handla billigt

Foto av Artem Beliaikin på Unsplash

Att handla varor billigt från Kina är det många svenskar som har vant sig vid, exempelvis via tjänster som Wish. Många gånger är frakten gratis trots att varan skeppas över nästan hela världen. Att det här är möjligt kommer inte av att man i Kina har kommit på ett revolutionerande sätt att skicka varor extremt billigt utan det är ekonomiskt bistånd som ligger bakom magin.

Bakgrund

År 1874 etablerades Världspostföreningen (Universal Postal Union, UPU). För att göra det möjligt att skicka brev till alla delar av världen, inklusive fattiga utvecklingsländer, har fattigare länder kompenserats ekonomiskt för den post som skickas. Detta har betalats genom en fond dit medlemsländerna i Världspostföreningen har betalat till. Kina är ett av länderna som har räknats som utvecklingsland och här därmed genom detta portobistånd kunnat skicka post i princip gratis till resten av världen.

Dyrare i framtiden

Framöver kommer det bli rejält mycket dyrare att beställa varor från dessa länder och det har två olika orsaker. Dels en ny klassificering av postförsändelser och dels en ny administrativ avgift för import av post.

På grund av den massiva mängd paket som skickas via e-handel har UPU beslutat att införa en ny klass av brev kallat “E-format” som ska gälla alla försändelser med varor oavsett storlek. För E-formatet kommer det gälla samma prisnivåer för alla länder från år 2022 vilket kommer innebära en rejäl prishöjning för exempelvis Hong Kong och Kina där många av de billiga paket som skickas till Sverige kommer ifrån.

Från och med den första mars i år tar PostNord ut en administrativ avgift på alla paket som kommer från ett land utanför EU (inklusive Kina och Hong Kong). Avgiften ligger på 75 kronor per paket om värdet är under 1500 kronor. Om värdet är högre är det 125 kronor i avgift som gäller och då ska även tullavgift tas ut.

Foto av Olga DeLawrence på Unsplash

Avgifterna tas ut för att PostNord ska se till att det betalas moms på de paket som importeras. Detta har många gånger missats idag då det för paket med mindre värden har varit upp till varje privatperson att själva höra av sig till tullverket för att få betala momsen i efterhand.

Numera kommer PostNord skicka ut en betalningsavi med momsbeloppet till kunderna och först när denna är betald skickas varan vidare. Om man som kund inte betalar in momsen inom två veckor kommer paketet återsändas till det avsändande landet

Risk för bedrägerier

De här avgifterna är något helt nytt och som alltid när det kommer något nytt så finns det osäkerheter kring vad det är som gäller. Detta utnyttjas ofta av bluffmakare och det här fallet är inget undantag. PostNord varnar för bluffmail där man begärs betala en avgift för att paketet inte ska skickas tillbaka till avsändaren. Enligt företaget skickar man aldrig ut e-post om avgifter på det här sättet så klicka absolut inte på några länkar i mailet utan radera det omedebart

Andra bloggar om , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.