Så får du ordning på dina mail med Inbox

Uppdatering: Våren 2019 stängde Google ner sin tjänst Inbox. Flera av de viktigaste funktionerna i Inbox, som exempelvis möjligheten att skjuta upp mail för att bli påmind senare,  flyttades samtidigt in i Gmail.

Får du ibland känslan av att din mailbox svämmar över? Hinner du inte läsa alla mail eller missar du ibland de mail som är viktiga? Här kommer några tips på hur du relativt enkelt kan få bättre struktur på mailboxen och förhoppningsvis få upplevelsen av att kolla mailen att bli en betydligt behagligare upplevelse.

Inbox by Google

Om du, som väldigt många andra, använder Gmail för att skicka och ta emot mail kan du börja använda deras alternativa mailklient Inbox. Det är i botten samma mail som Gmail men med ett annat tänk kring hur inkorgen hanteras. Tanken är att bara de mail som är intressanta just nu presenteras i inkorgen. Om det inte finns några mail som du ska ta tag i just nu så ska inkorgen gapa tom. En skön känsla även om den kan tyckas främmande för många. Den här sköna känslan representeras av att det visas en liten sol mot en klar himmel när du lyckas hålla inkorgen helt ren. Att det är Gmail i botten gör att du har tillgång till samma mail i Inbox som när du använder Gmail som vanligt och du kan växla fram och tillbaka hur du vill.

I överkanten på varje mail hittar du en verktygsrad med knappar. Den första knappen används för att “fästa” mailet. Det här markerar att det här är ett mail som du behöver ta tag i direkt. Sedan kommer den mest användbara funktionen, nämligen att snooza. Med hjälp av knappen som ser ut som en klocka kan du välja att dölja mailet tills du har mer tid att ta hand om det eller att det är mer relevant att titta på innehållet. Kanske innehåller mailet en bokningsbekräftelse som du inte vill glömma bort men inte kommer titta på innan en resa närmar sig. Då kan du snooza mailet till kanske några dagar innan resan. När tiden för din snooze går ut kommer mailet åter dyka upp i inkorgen precis som ett nytt mail, med undantaget att en liten markering berättar hur länge sedan det var mailet snoozades. Vet man inte när man behöver mailet igen kan man szooza på obestämd tid. Mailet försvinner då från inboxen men går att hitta bland övriga snoozade mail.

Knappen med en grön bock markerar att du har hanterat mailet och inte längre behöver se det i din inkorg. Du kommer fortfarande kunna hitta mailet då alla hanterade mail sparas i en egen “mapp”. Du kan även söka bland alla mail och hittar då både avklarade, snoozade och ohanterade mail. Den sista knappen, papperskorgen, raderar mailet helt.

Genom att använda dig av snooze-funktionen lite smart och att alltid markera mail som avklarade när du inte längre behöver agera på det kan du ganska snart ha en tom inkorg där du enkelt får en överblick över de mail som kommer in och kan agera på dem utan att störas av sådant som inte är relevant för stunden.

Förutom att du kan hitta Inbox i din webbläsare kan du även använda den från din Iphone eller Android-telefon. Använder du dig av mobilappen kan du dessutom enkelt snooza eller markera som avklarat genom att svepa mailet höger eller vänster.

Avregistrera från nyhetsbrev

Det finns många fler sätt att hålla sin inkorg i trim. Får du regelbundet nyhetsbrev levererade dom du aldrig hinner läsa? Nästan alla seriösa nyhetsbrev har en länk i mailet som du kan använda för att avregistrera dig från fortsatta utskick. Det här är ett väldigt enkelt sätt att snabbt minska inflödet av nya mail och rekommenderas verkligen för alla med översvämmad inkorg. Ofta har man någon gång registrerat sig i hopp om att man en regnig dag ska få tid att läsa eller att det ska dyka upp ett superbra erbjudande från favoritbutiken. Här gäller det att rannsaka sig själv. Om nyhetsbreven förblir olästa är chansen överhängande att även framtida utskick också förblir olästa och då är det bara att avregistrera direkt för att slippa se dem i inkorgen.

Hur skulle du vilja att din inbox ser ut?

Andra bloggar om , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.