Vilken information sparar Facebook om dig?

Med anledning av all den negativa publicitet som Facebook får just nu på grund av mängden information man sparar om sina användare och hur den har delats med andra parter är det många som börjar ifrågasätta vilken typ av information som man vill att företaget har tillgång till.

Funderar du på vilken information som finns sparad hos dig på Facebook? Om du är en aktiv användare av sociala medier har du troligen laddat upp en hel del information till Facebook. Det kan handla om bilder, kommentarer, intressen och en mängd annat. Visste du till exempel att det går att gå tillbaka och hitta varenda gång du har klickat “like” på något?

All den här mängden av information kan används till att skapa en väldigt tydlig bild av vilken typ av person du är, vilket har uppmärksammats nyligen genom skandalen med analysföretaget Cambridge Analytica. Många användare som genomförde företagets personlighetstest genom facebookappen myPersonality delade samtidigt med sig av mängder av data om både sig själva och sina vänner som fanns sparat i sin facebookprofil. Med all den här informationen lyckades de utveckla en modell som de sedan kunde använda för att avgöra personers personlighetstyp och politiska åsikter baserat på vad de har “gillat” på Facebook. Redan vid så få likes som 150 kunde de göra en mer träffsäker utvärdering än om den hade gjorts av en familjemedlem.

Vad finns sparat om dig?

Om man tycker att det här låter obehagligt men ändå känner att man vill fortsätta använda Facebook för att fördelarna överväger kan man kontrollera vilken information som finns sparad och även ta bort sådant som man inte vill ha kvar. Det finns flera sätt att få en samlad bild över vad man har delat med sig av på Facebook sedan man skapade sitt konto. Du hittar den mesta av informationen som finns sparad om dig i din aktivitetslogg. Där kan du även välja att radera det du vill ta bort.

 

För att få en ännu mer komplett bild över allt som finns lagrat kan du välja att ladda ner ett arkiv med allt som du har delat på Facebook. Du hittar det här alternativet under Allmänna kontoinställningar (se bild

Genom knappen “Starta Mitt Arkiv” kommer Facebook samla ihop all information till ett arkiv som du sedan kan ladda ner. I det här arkivet kan du bland annat hitta allt som du har laddat upp och delat men även vilka event du har tackat ja eller nej till (eller inte ens svarat) samt alla dina konversationer du har haft på Facebooks chattklient messenger. Precis all aktivitet sparas. Det kan ta en stund att skapa arkivet så du kommer få ett mail när informationen är redo att laddas ner.

När du ändå är inne bland inställningarna på Facebook är det ett bra tillfälle att också gå igenom sekretessinställningarna för att styra vilka som har möjlighet att se vad du lägger upp, gillar eller kommenterar. Samma sak bör även göras för andra sociala nätverk eller tjänster som man utnyttjar på nätet. Så länge man är medveten om vilken information man delar med sig av och vilka som kan få tillgång till den är det mycket enklare att känna sig, och vara, säkrare på nätet.

Läs även om den nya dataskyddsförordningen, GDPR, som från och med den 25 maj ska ersätta personuppgiftslagen och kommer ge användare ett bättre skydd och mer kontroll över hur personuppgifter används av företag.

 

Andra bloggar om , , , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.